Cauzele sângerărilor nazale

Data publicării:
medic

Sângerările nazale pot avea diferite cauze și pot ascunde uneori boli grave. Cum trebuie să reacționați atunci când vă confruntați cu această situație, dar și când este cazul să vă îngrijorați, vă spune dr. Alexandru Bulescu, medic specialist ORL.

Sângerările nazale pot apărea în mai multe situații, cea mai frecventă este dată de răcelile intercurente, de infecțiile respiratorii, atunci când mucoasa nazală este inflamată și se usucă.

Există și alte situații mai puțin frecvente, precum hipertensiunea arterială, tulburările de coagulare, tulburările hepatice și chiar tumori nazale care pot să determine epistaxisul (sângerările nazale). Acestea trebuie diagnosticate corect de un medic ORL-ist.

Trebuie să ne îngrijorăm și să mergem la medic în cazul în care sângerările sunt frecvente, când sunt foarte abundente și nu se opresc la metodele de prim ajutor.

În mod normal, o sângerare trebuie să se oprească în 5, 10 minute, fără ajutor medical specializat.

Nu este recomandat să lăsăm capul pe spate în timpul unei sângerări nazale, pentru că sângele va curge în gât și îl vom înghiți.

Prima metodă de ajutor este să aplecăm capul în față, pentru ca sângele să iasă pe nas și să nu îl înghițim. Apoi trebuie să prindem partea moale a nasului cu două degete cu primele două degete și să ținem apăsat 5-10 minute pentru a opri sângerarea. Putem repeta metoda după cinci minute și, dacă nici atunci nu se oprește, trebuie să mergem la medic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri