Sari la conținut

Cele mai calorice alimente consumate de sărbători

A fost o perioadă cu mese îmbelșugate și mai urmează câteva zile cu salată boef, sărmăluțe, cârnăciori sau cozonac. Vine însă și bilanțul cântarului, iar de cele mai multe ori este pe plus cu câteva kilograme. Iată ce recomandă nutriționiștii.

Cu 41 de grame de zaharuri și alte 17 grame de grăsime la suta de grame, cozonacul este unul dintre cele mai calorice alimente. Iar de sărbători este desertul preferat al românilor.

Dr. Şerban Damian, nutriţionist: „Un cozonac standard cu nucă, 100 de grame de preparat are 318 de kilocalorii, iar o felie are în jur de 200 de grame. Oamenii mănâncă 2-3 felii.”

Asta înseamnă aproximativ 1250 de calorii, adică aproape tot necesarul caloric pentru o zi întreagă, dacă vorbim despre o femeie de 50 de kilograme care nu face mișcare. Gândiți-vă însă că la o masă de sărbători se ajunge ușor la 4.000 de calorii.

Dr. Serban Damian, nutriționist: „Sarmalele au la 100 de grame 150 de calorii, nu e foarte mult, însă porțiile sunt spre 300 de grame dacă avem în jur de 400 de calorii într-o porție de sarmale, ar trebui să alergăm în jur de 10 kilometri.”

Iar salata boeuf aduce aproximativ 210 calorii pe suta de grame. Numărul se poate reduce foarte mult dacă nu puneți maioneză. Atenție mare și la cârnați!

Dr. Serban Damian, nutriționist: „Cârnații au 281 de kilocalorii din care mai mult de jumătate sunt date de grăsime și dacă mai pui și niște cartofi prăjiți alături, deja dezastru.”

Medicii nu interzic aceste alimente, ci doar recomandă să aveți grijă la cantități!

Pe aceeași temă