Sari la conținut

De ce femeile se îngrașă altfel decât bărbații

Potrivit medicilor, există două mari tipuri de obezitate: cea androidă, care apare cel mai frecvent la bărbaţi şi obezitatea anginoidă care se manifestă în general la femei, înainte de menopauză.

„Femeile şi bărbaţii se îngraşă în mod diferit în primul rând datorită structurii hormonale pe care noi o avem diferită”, spune Cori Grămescu, nutriționist.

Mai exact, estrogenul este unul dintre hormonii principali la femei, iar în cazul bărbaţilor - testosteronul. Aceasta este şi explicaţia pentru care bărbaţii se îngraşă mai mult la nivelul abdomenului: ţesutul adipos de aici are mai mulţi receptori pentru testosteron.

Şi atunci de aceea variaţiile, prezenţa testosteronului la bărbaţi în cantităţi mai mari şi variaţiile lui cu vârsta determină depunerea grăsimilor la acel nivel”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

La femei grăsimea se depune mai degrabă pe şolduri. „Ţesutul adipos de la nivelul şoldurilor are mulţi receptori pentru estrogeni şi este mai sensibil la aceşti hormoni şi atunci celulele grase nu sunt nişte celule inerte, ci au receptori pentru hormoni şi atunci grăsimile sunt încorporate mai mult la acest nivel”, afirmă dr Catrinel Macovei.

Iar odată cu menopauza, când nivelul de estrogen scade, iar cel de testosteron creşte, apare şi la femei grăsimea abdominală.

„Avantajul grăsimii abdominale, pentru că este unul: este foarte uşor de mobilizat. Este o zonă foarte puternic vascularizată, ia foarte uşor contact cu enzimele care scot grăsimea din ţesuturi şi o aduc în circuitul sangvin pentru a putea fi metabolizată”, arată nutriționistul Cori Grămescu.

Ce ar trebui să mănânce persoanele care au grăsime în jurul taliei spre deosebire de cele care o au pe coapse, dar şi care sunt greșelile pe care le facem în diete, aflați duminică, de la ora 13:30, la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe".