Diane-35 nu va mai putea fi prescris ca anticoncepţional

Data publicării:
27 2003diane-57188

Diane-35 a fost unul dintre cele mai populare anticoncepţionale în anii 90. Chiar şi după apariţia, în ultimii ani, a altor produse, la noi în ţară se vindeau aproape 300.000 de cutii cu pilule. Fabricanţii recomandă folosirea ca medicament împotriva acneei, dar multe femei luau pastilele pentru a se feri de sarcinile nedorite.

Acum, Agenţia Naţională a Medicamentului a luat o decizie clară. Diane-35 nu mai poate fi prescris ca anticoncepţional, iar pe prospecte va apărea un avertisment special.

Se recomandă medicilor să nu mai dea pacientelor Diane35 ca şi contraceptiv, dar trebuie să se ţină cont de acţiunea sa contraceptivă, astfel încât dacă se foloseşte acest medicament pentru acţiunea antiacneică nu trebuie asociat cn alt contraceptiv”, a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Din mai anul acesta, doar medicii dermatologi îl vor mai putea recomanda pacientelor, în caz de acnee severă, de cădere sau creştere excesivă a părului, însă numai după un consult amănunţit.

„Tratamentul se administrează după o minimă investigaţie hormonală, după o analiză clinică a pacientului. Nu administrăm tableta de Diane persoanelor care au probleme la sân, de exemplu o mastoză chistică, nu recomandăm tableta fumătoarelor, pentru că există un risc sporit de tromboză persoanelor foarte sedentare”, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog.

În Franţa, potrivit autorităţilor, acest medicament ar fi provocat, de-a lungul a 20 de ani, 125 de cazuri de tromboze şi patru decese. De aceea, s-a decis retragerea lui de pe piaţă. La câteva zile după izbucnirea scandalului în Hexagon şi agenţia medicamentului din România a anunţat că reevaluează produsul.

O lună mai târziu a venit şi decizia de limitare a prescripţiei. În restul continentului, medicamentul este supus unei evaluări din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. Peste câteva luni se va lua o decizie care va fi aplicată în toate statele membre ale Uniunii Europene. Până atunci, femeilor care utilizează medicamentul Diane 35, specialiştii le recomandă să nu întrerupă tratamentul. În caz de suspiciuni, ele sunt sfătuite să discute cu medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri