Hidratarea este esențială pentru organism. Apele cu un pH de 7,8 sunt ideale

Data publicării:
apa pahare

„Celulele noastre, pe de o parte, au un randament redus, neutralizează foarte puţini radicali liberi, care vor agresiona membranele celulare, proteinele funcţionale, enzimele în primul rând şi în ultima instanţa agresează compoziţia şi structura ADN-ului, cel care poartă informaţia vitală”, explică prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Medicii recomandă să consumăm între 2 şi 2,5 litri de apă pe zi. Atenţie, însă! Nu toate lichidele hidratează!

„Lichidul pe care l-am ingerat trebuie să penetreze interiorul celulei, iar această penetrare se face pe mici orificii microscopice care se numesc pori. Formă acestor pori este de tip hexagonal. Ideea e că niciodată moleculele de apă nu trec singure, nu au forma asta. O moleculă de apă are formă de piramidă triunghiulară cu vârf ascuţit şi piramidele de apă stau unite unele de altele în pachete de câte 4-6-12”, subliniază medicul.

Pentru ca apa să penetreze porii celulei, este nevoie de anumite condiţii: „Se pare că aceste structuri de moleculă de apă realizează hexagonul cu piramida adecvată ca suprafaţă şi formă pentru a pătrunde prin pori atunci când avem o apă cu un ph de 7.8 – 7.84”.

Astfel, încercaţi să citiţi eticheta atunci când alegeţi un tip de apă de pe raftul magazinelor. Atenţie şi la alte băuturi. „Nu toate băuturile ne hidratează. Poate că vi s-a întâmplat să beţi un aşa zis suc răcoritor şi să vi se facă sete”, spune Ioan Nedelcu.

Nu acelaşi lucru este valabil însă pentru sucurile naturale: „Sucul de fructe proaspăt stors este un amestec de vitamine, oligoelemente, structuri celulozice care îmi vor permite să detoxific organismul şi, cel mai important, conţine apă biologic pură care este identică din punct de vedere al dispoziţiei structurale cu ceea ce eu am nevoie ca să mă hidratez”.

Medicii recomandă ca aproximativ 300 de ml din cantitatea zilnică de lichide să provină din fructe proaspăt stoarse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri