Sari la conținut
News Alert

Infecţiile, ucigaşul tăcut din spitale. Mii de oameni intră anual în spital cu o boală şi ies cu alta

Numai în judeţul Iaşi în acest an 1.400 de pacienţi s-au îmbolnăvit în spitale. Asta înseamnă o medie de 5 cazuri pe zi. Cei mai mulţi bolnavi s-au ales cu infecţii nosocomiale în secţiile de chirurgie şi ATI. Nici nou născuţii nu au scăpat. Medicii atrag însă atenţia că nu toate cazurile sunt raportate. Şi asta pentru că se tem că vor fi traşi la răspundere de rudele celor care se îmbolnăvesc.

Prof. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi: „Pentru că sunt puşi la zid. Deci medicii declară infecţia, sunt puşi la zid. Eu, de fiecare dată când am declarat că există infecţii în secţiile de terapie intensivă neonatală am fost arătată cu degetul. Cei care spun că nu au infecţii nosocomiale înseamnă că nu şi le declară”.

La Constanţa au fost raportate 32 de cazuri în acest an. 31 dintre ele la cea mai mare unitate medicală din zonă, Spitalul Judeţean. Medicii recunosc însă că în trecut de teama controalelor şi a amenzilor pe care le puteau primi nu prea raportau situaţia reală.

Dr. Monica Dişea, medic coordonator Compartimentul de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale:Până acum mulţi ani, câţiva ani buni de când sunt eu aici, am dus o muncă de lămurire cruntă cu medicii, ca să declare infecţia nosocomială, pentru că era ideea asta că dacă declari că ai o infecţie nosocomială nu e bine pentru prestigiu, personal, secţie şi aşa mai departe. Plus că dacă ai o infecţie, dacă ai mai multe infecţii nosocomiale încep să vină controale”.

Aşa se face că în acte cel puţin spitalele din România sunt mai sigure decât clinicile moderne din străinătate.

Geza Molnar, virusolog: „Incidenţa medie este undeva la 0.56 la sută de bolnavi externați ceea ce înseamnă că avem pentru 2014 la 31 decembrie declarate 10 600 de infecţii nosocomiale care este această cifră la patru milioane și ceva de bolnavi externați: Incidența reală se apropie de incidența europeană de 5 la sută”.

Cazurile de infecţii intraspitaliceşti i-au făcut pe unii manageri să pună lacătul pe spital. La finalul anului 2013, secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului din Rădăuţi a fost închisă mai bine de două săptămâni din cauza unui focar de infecţie cu stafilococ auriu. Bacteria a fost descoperită la 18 bebeluşi şi o mamă, dar şi la 22 de angajaţi ai unităţii sanitare. Focarul s-a reactivat în martie 2014, iar după acest episod spitalul a impus măsuri mult mai stricte de dezinfecţie şi control, iar costurile pentru fiecare zi de spitalizare au crescut cu 15 la sută.

Liviu Dubei, director medical la Spitalul din Rădăuți: „Este foarte greu să faci un spital steril. Este din punctul meu de vedere imposibil.Şi la noi cu atât mai mult pentru că bugetele alocate serviciilor medicale sunt mult sub ce ar trebui să fie”.

Problema infecţiilor intraspitaliceşti nu este nouă. În 2002, la maternitatea din Oradea au murit 20 de bebeluşi din cauza unui virus luat în spital. Şeful de secţie şi managerul spitalului au fost demişi, în timp ce şeful DSP Bihor de la acea vreme, viitor ministru al sănătăţii în cabinetul Boc, Ritli Ladislau, şi-a dat demisia.

Dr. Ritli Ladislau, fost şef al DSP Bihor şi fost ministru al sănătăţii: „S-au depistat o serie de deficienţe legate de circuite, de dezinfectant, de respectarea unor măsuri de igienă, care au fost corectate şi erau necesare”.

Infecţiile nosocomiale sunt cele care apar la un pacient la 2-3 zile după internare. Medicii atrag atenţia că antibioticele luate fără reţetă fac ca de multe ori bolnavii să nu mai răspundă la tratamente. Secţiile de terapie intensivă neonatală, chirurgie, dar şi cele de arşi sunt cele mai expuse la astfel de infecţii. În funcţie de virus, unele infecţii pot fi fatale pentru pacient, altele nu.