Primul ajutor în caz de entorse

Data publicării:
shutterstock_666664684

Vara este sezonul drumeţiilor la munte. Mulţi excursionişti se aventurează pe trasee denivelate, fără echipament corespunzător. De aceea, este şi perioada în care se întâmplă cele mai multe accidente şi traumatisme. Un pas greşit, un moment de neatenţie se pot transforma în entorsă. Ce facem în primele momente într-o astfel de situaţie, explică dr. Alin Popescu, medic de medicină sportivă.

Entorsa este o problemă care apare la nivelul unei articulații din cauza unei forțări, unei ieșiri din limitele normale ale unei mișcări. O mișcare prea amplă poate produce o întindere, o leziune, până la ruptura ligamentelor, fără modificarea raporturilor osoase,” explică specialistul.

În cazul unei entorse trebuie respectat protocolul R.I.C.E.

R de rest, adică repaus, componentă cheie a refacerii organismului.

I de la ice (gheață). Gheața este un remediu excelent pentru scăderea edemului, a umflăturii.

C vinde de la compresion (compresie). Compresia are ca scop reducerea edemului rezultat din procesul inflamator. Sprijiniți confortabil zona afectată, apoi cu un bandaj elastic bandajați până la articulația următoare. Spre exemplu, pentru o leziune la nivelul gleznei, bandajul trebuie să se extindă de la baza degetelor până la genunchi. Verificați circulatia în exteriorul zonei bandajate din zece în zece minute, deoarece un bandaj strâns va avea drept rezultat afectarea circulației în zona respectivă.

E de la elevation (ridicare), încercăm să ținem membrul afectat cât mai ridicat pentru a ajuta drenajul și pentru a preveni umflarea zonei respective.

Entorsele apar cel mai frecvent la nivelul gleznei și al genunchilor și includ simptome precum:

- Umflarea rapidă, uneori însoțită de modificarea culorii pielii;

- Alterarea funcției unei articulații sau o senzație de instabilitate;

- Durere și sensibilitate în zona afectată;

- Un sunet ca o pocnitură;

- Dificultate în utilizarea articulației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri