Sari la conținut

Proiect: Nu previi bolile, plătești tratamentul. Reacțiile medicilor și pacienților

Iniţiatorii proiectului vor ca fiecare român să treacă pe la medicul de familie şi să facă analize, pentru a descoperi care sunt bolile la care este expus.

Serviciile de prevenţie, de informare şi servicii medicale de prevenţie sunt gratuite şi se suportă integral din bugetul de stat pentru toţi cetăţenii şi n-am pus din asigurări, pentru că numai unii sunt asiguraţi, alţii sunt neasiguraţi”, a spus Eugen Nicolaescu, deputat PNL, iniţiator al legii.

Medicii de familie şi pacienţii care respectă cu rigurozitate litera legii ar urma să fie recompensaţi.

Am vrea un sistem de bonificaţie pentru medicii de familie şi, de asemenea, un sistem de bonificaţie pentru cetăţenii care se prezintă regulat la medic, au o stare de sănătate bună, demonstrează că respectă recomandările medicului”, a spus Lucia Varga, deputat PNL, iniţiator al legii.

Proiectul prevede că, în cazul în care persoana refuză participarea la acţiunile de prevenţie, aceasta poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale. Refuzul persoanei se exprimă în scris şi motivat.

Iniţiatorii speră ca legea să fie adoptată anul acesta şi pusă în practică din 2017.

Trebuie mai întâi de toate să creăm un cadru legal complet, un cadru de furnizare a serviciilor medicale preventive, atunci dacă pacientul nu respectă, atunci într-adevăr poate să fie şi sancţionat. În această etapă, când sistemul de sănătate nu răspunde cerinţelor, cred că este inoportun să venim cu încă o barieră”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor.

Medicii atrag însă atenţia că legea prevenţiei în sănătate este greu de aplicat. În ţară este un deficit de cel puţin 5-6 sute de medici de familie, iar 40% din populaţie locuieşte la sat, ceea ce reduce drastic accesul rapid la servicii medicale. În aceste condiţii, mulţi doctori se întreabă de ce să fie penalizaţi pacienţii care de fapt nu au şansa reală a prevenţiei.

De exemplu, cabinetul medical din comuna clujeană Râşca deserveşte opt sate. Cel mai îndepărtat este satul Lăpuşteşti, aflat la aproape zece kilometri de centru. De aici rareori oamenii ajung la consultaţii.

„Acum doi ani am avut ceva în gât, am fost aici la medicul de familie, mi-o tot dat tratament şi mi-o trecut, de atunci nu am mai fost. Acuma ar trebui, dar până nu ne doare rău, nu mergem”, spune Florica Lăpuşte, localnică.

Aşa că nici vorbă de controale profilactice sau analize periodice. La fel se întâmplă cu 40% din populaţia României. Pentru această categorie ar fi cel mai greu de aplicat deja controversatul proiect de prevenţie în sănătate.

Nu se pune problema ca ei să fie lipsiţi de aceste servicii, ei sunt înscrişi la medic de familie, dar de obicei, săracii, trebuie să se deplaseze în altă comună sau oraşe apropiate. Şi aceştia pot fi încurajaţi să se prezinte la medic sau poate se pot organiza caravane care să meargă în aceste zone deficitare şi să le ofere serviciilor de care au nevoie”, spune Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Societăţii de Medicină de Familie.

Medicii de familie susţin ideea de principiu a proiectului, însă au dubii când vine vorba despre posibilitatea de a-l vedea funcţional. Iar când vine vorba despre sancţionarea bolnavilor care nu şi-au verificat starea de sănătate, vin cu altă propunere.

„Eu cred că responsabilizarea se poate face şi prin bonificaţii, dar şi prin o creştere a contribuţiei lui către sistemul de sănătate, dacă refuză ani şi ani la rând să se prezinte la aceste controale pentru că este previzibil ca aceşti cetăţeni vor induce costuri mai mari în sistem datorită refuzului de a se prezenta la controalele preventive”, spune Rodica Tănăsescu.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu comentează proiectul în sine, dar spun că Agenţia Naţională de Programe din cadrul ministerului desfăşoară mai multe programe de prevenţie.

Au ca scop tocmai eliminarea riscului realizării unor boli care ne pot duce la tratamente foarte costisitoare şi de lungă durată. Avem acum un program interguvernamental de prevenţie şi screening care va fi lansat undeva la sfârşitul acestei luni. Programul se doreşte a fi unul destul de dezvoltat, care să schimbe comportamente de data aceasta, deci nu să fie unul numai de informare”, spune Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

În Statele Unite, 80% dintre patroni oferă recompense angajaţilor care își fac anual vizita medicală. În multe ţări europene angajaţii care au grijă de propria sănătate primesc abonamente şi vouchere gratuite la sălile de sport.