Sari la conținut

Românii nu cred OMS pe cuvânt

  

Nutriţioniştii spun că riscul îmbolnăvirii de cancer este direct proporţional cu excesul alimentar. Şi le recomandă românilor ca, alături de o porţie de carne, să mănânce legume, cereale şi fructe.

Vorbim despre un potenţial risc de 18% pentru fiecare 50 de grame de carne consumată pe zi. Trebuie să înţelegem că oricât de nociv ar putea părea ceva, dacă-i mâncat o dată, din întâmplare, nu se întâmplă nimic”, spune Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Oncologii susţin că raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu i-a surprins.

„Noi ştim de foarte multă vreme legătura directă între consumul de carne procesată, mai ales de mezeluri şi afumături, şi creşterea incidenţei de cancere digestive, cancer gastric şi cancer colorectal”, spune Cătălin Costovici medic oncolog.

Însă producătorii nu se lasă impresionaţi şi spun că, indiferent de cât de mult ar fi procesate, mâncărurile tradiţionale rămân sănătoase.

Străbunicul a trăit 93 de ani mâncând preparate de genul ăsta, afumate în mod natural, aici avem o afumătoare clasică, unde fumul iese pe acolo, nu are contact cu flacăra”, povestește David Limbăşan, producător de carne.

Eu de ani de zile mănânc ghiudem, nu am păţit nimic. Dacă unul s-a îmbolnăvit, să vină să spună că din cauza asta este bolnav”, spune Omer Faruk Yesilirmak, proprietarul unei carmangerii.