Sari la conținut

TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE. Cum se pot preveni şi trata înţepăturile de căpuşă

Vara este anotimpul preferat al căpuşelor. Dacă veți ieși cu copiii la pădure ar fi bine să luaţi câteva măsuri de prevenţie pentru a vă asigura că cei mici sunt în siguranţă.

Este important ca părinţii să ştie că România este una dintre ţările în care căpuşele sunt foarte frecvente mai ales în zonele împădurite, în zonele în care atmosfera este caldă”, a declarat dr. Mihaela Niţă, medic pediatru, consultant în alăptare.

Ioana este cunoscută în mediul online drept „prinţesa urbană” şi postează zilnic pe blogul ei articole despre experienţa sa de mamă. Atunci când copiii ei, Sofia şi Ivan se joacă în iarbă, îşi ia toate măsurile de precauţie.

Ne îmbrăcăm cu mânecă lungă şi cu crac lung sau cu şosete un pic mai înalte. În felul ăsta căpuşele ajung mai greu la piele, folosim şi un spray repelent care e un amestec de uleiuri esenţiale cu miros puternic gen citronella şi rozmarin”, a spus Ioana Macoveiciuc.

Dacă observaţi însă pe pielea copiilor o căpuşă este foarte important să nu încercaţi să o desprindeţi. Riscaţi să o rupeţi şi să îi rămână astfel capul în piele. Medicii recomandă să mergeţi cât mai repede la spital.

„Avem mai multe metode de a depista dacă copilul a fost infestat sau nu. Se pot face analize copilului, dar cel mai simplu este ca părintele să vină cu corpul căpuşei şi sunt laboratoare specializate unde se poate analiza căpuşa să se determine dacă este o căpuşă infectată sau nu. Astfel copilul poate fi scutit de un tratament antibiotic care să fie nenecesar”, a spus Mihaela Niţă.

Un alt fapt la care părintii trebuie să fie atenţi în vacanță este protecţia solară. Dacă dimineaţa puteţi sta cu cei mici la soare pentru a beneficia de vitamina D, nu îi expuneţi însă între orele 10 si 17. 

Pentru copii este foarte importantă conştientizarea acestei agresiuni pentru că tegumentele lor sunt foarte sensibile, iar un tegument odată ce trece printr-o arsură solară nu se va vindeca niciodată”, a mai spus medicul pediatru. În ceea ce priveşte alimentaţia în concediu, dacă aveţi un copil de alăptat, totul e simplu.

Lucrurile se schimbă atunci când copiii sunt mai mari. „Să încercăm să limităm consumul de alimente procesate şi de dulciuri să ne găsim cumva un echilibru să ne păstrăm şi porţia de fruct este bine să fim atenţi de unde luăm alimentele. Cu cât unitatea alimentară care o produce este mai curată şi în siguranţă şi cumva standardizată mâncarea ar trebui să fie mai sigură”, a declarat Catrinel Macovei, medic primar diabet.

Eu până la un an nu am dat copilului din restaurant. Burta lui e mai sensibilă decât a noastră. nici nu ştii nici reguli de igienă. am preferat să merg pe mâna mea şi să prepar eu mâncarea celor mici. De la 1 an poate chiar 2 mai capăt curaj să mai iau o garnitură o ciorbă din locuri mai sigure recomandate de alţi părinţi”, a spus Ioana Macoveiciuc, mamă.

Acestea au fost câteva sfaturi pentru a vă întoarce din vacanță veseli și sănătoși.

Pe aceeași temă