TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cum tratăm durerile de spate

Data publicării:
20012013 20spate-44707

Cei care au o viață sedentară, cei care stau mult în picioare sau practică sport de performanță sunt predispuși la o deterioare a coloanei vertebrale și, inevitabil, la dureri.

„Poziția sedentară la un birou - cum cei mai mulți dintre oamenii din ziua de azi au o profesie legată de această poziție - poate genera anumite suferințe la nivelul coloanei vertebrale, care sa constau în primul rând în dureri, apoi, după un timp mai îndelungat, duc la deformarea coloanei”, explică Radu Rădulescu, medic primar ortopedie.

„Descoperim că musculatura ne doare, este ca o febră musculară, ca o oboseală musculară”, spune Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală.

Sfaturi din partea specialiștilor

Ce este de facut pentru a ameliora durerile de spate? Specialiștii în recuperare medicală dau câteva sfaturi.

„Primul pas pe care îl putem face e să schimbăm poziția. O dată la două ore să alternăm pozițiile, din șezând să facem câțiva pași, sau să ne întindem pe o canapea. Dacă durerea persistă, într-adevar trebuie să vizităm un medic”, explică medicul Georgiana Tache.

Puțină lume știe, dar coloana vertebrală nu este perfect dreaptă. Ea are are o ușoară formă de S. Când aceste curburi sunt prea mari, atunci simțim durere. De cele mai multe ori, pacienții care ajung la doctor cu dureri de spate sunt diagnosticați cu hipelordoză sau cifoză.

Cifoza și lordoza

„Cifoza este o deformație care, pe românește, s-ar traduce printr-o ghibozitate, cocoașă, adică pacientul sau omul respectiv are o accentuare a unei cifoze care în mod normal există la nivelul acestei părți a coloanei”, subliniază medicul Radu Rădulescu.

„Lordoza este definirea unei curburi care e fiziologică, normală, la nivelul coloanei și pe care toată lumea o ara. Problema e când nu o ai sau când este foarte accentuată. De aici pot să apara tulburări de biomecanică”, explică Mihai Berteanu, șef clinică de recuperare medicală.

Pentru a preintamina cifozele și hiperlordozele, chiar dacă aveți un stil de viață sedentar, este nevoie să vă antrenați musculatura spatelui, la sala de fitness sau cu ajutorul medicului.

Puteți face exerciții chiar în timpul programului de lucru

Dacă vă numărați printre cei care stau multe ore la birou, puteti face exerciții chiar în timpul programului de lucru. Asigurați-vă că aveți coloana cât mai dreaptă, puneți mâinile pe cap și exercitați o presiune destul de puternică asupra scalpului, apoi încercați să-l îndreptați. Același exercițiu este indicat și școlarilor. De altfel, medicii atrag atenția că, de cele mai multe ori, problemele coloanei se instalează chiar din copilărie.

„Apar atunci când copil începe să poarte defectuos un ghiozdan, nu simetric, ci asimetric, foarte greu încărcat, când stă în bancă ore întregi în poziții asimetrice, când stă la calculator ore îndelungate, în loc să alterneze cu activitatea fizică”, explică medicul georgiana Tache.

Dacă serviciul dumneavoastră presupune muncă fizică, atunci coloana este predispusă altor probleme.

„Cei care cara își antrenează în permanență această musuclatură nu prea fac diformități. În schimb fac altceva, sunt predispuși la tasarea discurilor intervertebrale și la apariția așa-numitei hernii de disc”, subliniază Radu Rădulescu.

În momentul în care durerile persistă sau devin cronice, atunci trebuie să vă prezentați de urgență la medic. Problemele grave pot fi diagnosticate cu ochiul liber sau printr-o simplă radiografie. Cele care nu se pot observa la o simplă consultație vor fi vizibile la o tomografie computerizata sau la un RMN.

Afecțiuni care nu au neapărat legătură cu stilul de viață

Sunt însă multe afecțiuni care nu au neapărat legatură cu stilul de viață sau cu mișcarea.

„Spondilita anchilozantă este o boala inflamatorie, care face ca ligamentele să se osifice, iar prin osificarea vertebrelor apare o anchiloză”, subliniază Mihai Berteanu.

Atât în cazul spondilitei anchilozante, cât și în cel al spondilozei sau al scoliozei, medicii nu pot preciza cu exactitate cauza. Dar atrag atenția că o postură greșită și lipsa de mișcare duc la agravarea acestor boli. Asadar, trebuie sa ne „îngrijim" de coloană.

Peste 200 de afecțiuni atacă mușchii, articulațiile, tendoanele și nervii coloanei vertebrale, provocând durere, iar în cazuri grave chiar paralizii. Dacă durerile persistă, nu ezitați să apelați la medicul ortoped, reumatolog sau la neurolog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri