TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Tratament pentru hernia de disc

Data publicării:
03022013 20hernie 20disc-47443

Medicii spun că nu doar cei care ridică frecvent greutăţi se confruntă cu această problemă, ci şi persoanele sedentare, supraponderalii sau fumătorii. Mai mult, în ultimii ani, vârsta celor diagnosticaţi cu hernie de disc, a scăzut dramatic.

„Dacă luăm toţi tinerii de pe stradă şi îi băgăm la rezonanţă, la mulţi dintre ei o să găsim mici hernii de disc”, a avertizat doctorul Irinel Oancea, medic primar radiologie.

Pentru a înţelege cum să ne ferim de hernia de disc, trebuie mai întâi să aflăm cum se produce.

„Hernia de disc, ca mecanism, este ieşirea nucleului pulpos dintre două vertebre şi intrarea lui în canalul medular şi astfel apăsă pe rădăcinile nervoase”, a explicat dr. Mihai Berteanu, șeful clinicii de recuperare medicală.

Discurile intervertebrale au rolul de a absorbi undele de şoc la care este supusă în fiecare zi coloana. Iar când peretele unui disc se deplasează şi apăsă anumiţi nervi, se produc durerile intense de spate.

„Acestea sunt gradate, în funcţie de severitatea compresiunii pe nervul respectiv pot să apară fie furnicături, fie amorţeli, fie lipsă de putere, până la pareza membrului respectiv. Modificările respective pot fi însoţite de dureri, ceea ce limitează capacitatea de muncă, de deplasare şi buna funcţionare a membrului respectiv”, a mai spus doctorul Oancea.

Hernia de disc se poate produce la oricare dintre discurile coloanei, dar cel mai des apare în zona lombară, pentru că aceasta este cea mai solicitată. În acest caz durerea coboară spre un picior. Dacă, în schimb, este vorba despre hernie de disc cervicală, pe lângă durerea de spate, vă poate amorţi una dintre mâini.

Cea mai eficientă metodă de diagnostic este RMN-ul, care arată la ce nivel s-a produs hernia şi dacă este nevoie sau nu de operaţie.

Risc maxim: persoanele sedentare și cele care ridică greutăți, fumătorii și obezii

Mişcarea este foarte importantă, însă nu alegeţi un sport solicitant. Cele mai indicate sunt kinetoterapia şi înotul.

Dacă simptomele sunt mai grave şi mai rebele la tratament, se pot efectua infliltrații sub ghidajul computerului tomografic în care se injectează medicamentul antiinflamator în apropierea herniei de disc şi în apropierea rădăcinii afectate”, a afirmat doctorul Oancea.

Când niciuna dintre aceste metode de tratament nu mai dă rezultate, singura soluţie rămâne intervenţia chirurgicală.

Pentru a nu ajunge să primiţi acest diagnostic, dacă sunteţi o persoană sedentară, trebuie să faceţi mişcare. Astfel, musculatura spatelui va fi suficient de puternică pentru a susţine coloana.

Obezitatea este un alt factor de risc important. Kilogramele în plus exercită o presiune suplimentară asupra discurilor intervertebrale. Aşadar, trebuie să slăbiţi, dar şi să renunţaţi la fumat. Din cauza nicotinei discurile intervertebrale nu mai pot absorbi substanţele nutritive din sânge. Cele mai predispuse apariţiei unei hernii de disc rămân însă persoanele care ridică greutăţi.

„Cei care fac mai multă munca fizică şi care ridică în general foarte multe greutăţi sau cei care sunt supuşi traumatismelor repetate sau microtraumatismelor cum ar fi persoanele care practică echitaţia sau care conduc foarte mult, e posibil să apară mai precoce”, a avertizat doctorul Irinel Oancea.

Dacă aveţi în familie rude de gradul unu sau doi care au avut această afecţiune, îngrijiţi-va din timp coloana. Doar aşa veţi putea evita tratamentele costisitoare sau intervenţiile chirurgicale.

Nu orice hernie de disc trebuie operată

„Ca să îşi dea seamă dacă trebuie sau nu intervenţie chirurgicală, pacientul trebuie să aibă deficit neurologic, să nu poată să mai mişte piciorul, să scape, să nu-l controleze, nu durerea e cea care pune indicaţia de operaţie”, a explicat doctorul Rareş Nechifor, medic primar de radiologie intervențională.

Pe lângă intervenţia cu microscop, o altă tehnică prin care se tratează hernia de disc este cea endoscopică.

Problema herniilor de disc poate fi rezolvată şi cu ajutorul unui dispozitiv performant, numit cage.

„Cage-urile care sunt din titan şi se folosesc în cazul herniilor de disc cervicale. Se montează după ce se extrage hernia de disc cervicală”, a afirmat doctorul Vadim Palii, medic specialist neurochirurgie.

Recuperarea durează în jur de trei, patru săptămâni.

Dacă mergeţi din timp la medic şi descoperiţi hernia de disc înainte să vă afecteze unul dintre membre, soluţiile sunt mult mai simple. Mai întâi se încearcă tratamentul medicamentos, dar dacă durerile persistă medicul vă poate indica nucleoplastia. Este o intervenţie care seamănă mai mult cu o injecţie.

Fiind o intervenţie minim invazivă, recuperarea este rapidă: două săptămâni.

La fel de rapid vă veţi recupera şi dacă optaţi pentru o altă metodă minim invazivă care calmează inflamaţia de la nivelul discului şi implicit reduce durerea.

„Nu întotdeauna trebuie să acţionăm asupra discului. Uneori putem să facem o serie de proceduri foraminale, infiltraţii foraminale, nu infiltraţiile clasice. Sub control imagistic, mergem până în canalul osos pe unde nervul iese din măduvă. Şi acolo punem nişte substanţe ce acţionează local şi tratează inflamaţia”, a spus doctorul Nechifor.

Mare atenţie la stilul de viaţă după aceste intervenţii. Trebuie să faceţi puţină mişcare în fiecare zi şi bineînţeles să nu ridicaţi greutăţi sau să faceţi mişcări bruşte. Altfel, boala poate recidiva sau poate apărea la un alt disc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri