Unul din doi adolescenţi are nevoie de aparat dentar

Data publicării:
20121221 20dinti-39862

În rubrica Tinereţe fără bătrâneţe, la Digi24, medicii stomatologi vorbesc despre dinţii strâmbi sau înghesuiţi, care reprezintă cele mai frecvente probleme de estetică dentară întâlnite la copii. De aceea, îndreptarea lor este foarte importantă.

Pacientul, respectiv copilul sau adolescentul, moşteneşte dinţii de la un părinte, suportul osos de la celălalt, şi atunci există această incongruenţă între dinţi şi oase”, explică medicul Elena Vuzitas, specializată pe ortodonţie şi ortopedie dento-facială.

Primul consult ortodontic ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de şase-şapte ani. În caz de nevoie, tratamentul ortodontic trebuie început cât mai devreme. La vârste fragede se folosesc aparatele mobile. După 12 ani, se pot utiliza cele fixe, care pot fi de metal, transparente sau de culoarea dinţilor.

Citeşte şi:

Aparate dentare fixe pentru toate vârstele

Rolul aparatului dentar

Muşcătura trebuie să fie corectă, dinţii trebuie să se întrepătrundă exact ca un fermoar, iar forţele să fie transmise în axul dintelui, nu lateral”, explică dr. Elena Vuzitas.

Perioada adolescenţei este perioada cu succes terapeutic cea mai mare, pentru că tânărul pacient este încă în perioada de creştere şi atunci, din punct de vedere ortodontic, tratamentele pot fi realizate cu o mai mare uşurinţă, din punct de vedere al duratei tratamentului ortodontic, are o durată mai mică în această perioadă faţă de pacientul adult”, arată medicul Alexandra Popa, specialist în ortodonţie şi ortopedie dento-facială.

Maria are 11 ani şi poartă un aparat fix de mai bine de un an. Ea a înţeles cât de importantă este o dantură frumoasă şi sănătoasă. „Nu mă deranjează deloc. Faţă de celelalte, care ma zgâriau, acesta nu mă zgârie, e foarte plăcut. Unii copii deja aveau la şcoală, doar că aveau cu brackeţii de metal. Şi atunci al meu le-a plăcut mai mult. Dar nu s-a întâmplat nimic, a fost la fel, a fost mai mult o noutate.

Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii orale, tratamentul ortodontic poate produce şi un efect estetic deosebit. Este foarte important să eliminăm complexele, iar un zâmbet frumos poate face acest lucru, subliniază dr. Alexandra Popa. „Eu întotdeauna spun că efectul fizionomic este bonusul de la finalul tratamentului. Vorbesc în primul rând de sănătate la nivel dentar, parodontal, la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, şi pot fi prevenite multe afecţiuni care încep în perioada de adult.

Părinţii nu trebuie să amâne vizita adolescenţilor la medicul dentist pentru a preveni diferitele complicaţii de mai târziu precum cariile, durerile de la nivelul articulaţiei sau chiar problemele digestive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri