Bonton. Cea mai veche cramă din România, transformată în muzeu

Data publicării:
vin cu patrunjel bonton

În Dealu Mare, una dintre cele mai importante zone viticole din România, localnicii păstrează reţete de leac cu vin, vechi de sute de ani. Tot aici s-a transformat în muzeu cea mai veche cramă din România. Îi aflaţi povestea, duminică, de la 17:30, la emisiunea Bonton.

Cea mai veche cramă din România a fost reconstituită şi transformată în muzeu pe un deal din... Dealu Mare. Mai exact, la Valea Călugărească, nu departe de Ploieşti, într-un sat cu tradiţie în domeniul viticulturii.

Nina Grigore, arheolog: Aici, în zonă, sunt foarte multe vii - şi bunicii, străbunicii, părinţii, aveau vie şi se ocupau cu prelucrarea vinului şi foarte mulţi locuitori din această zonă au această îndeletnicire străveche.

Vinul a fost chiar şi un leac împotriva unor boli.

Emilia Savelovici: Timp de mii de ani de istoria medicinei, până în secolul al optulea vinul a fost antisepticul unic şi universal, tranchilizantul general. Bunăoară vinul cu pătrunjel: zece fire de pătrunjel la un litru de vin, îl puneau doar cât să dea în fiert, după care spre răcire adăugau miere şi îl ţineau zece zile la macerat. Spun sursele aşa: nu numai că era un tonic al inimii, vindeca boli de inimă.

Sunt puţini cei care încă mai ştiu aceste reţete. Însă la Muzeul Vinului au ocazia să afle toate poveştile şi chiar superstiţiile legate de această băutură.

Emilia Savelovici: Dinţii de lup sau de fierăstrău sunt puşi aici pentru a tăia, a sfâşia gândurile de invidie ale celor care intrau la cramă. Vedeţi care erau emoţiile viticultorilor? Nu faptul că vii să-i furi vinul, pentru că uşa era oricum imbatabilă, ci faptul că dacă cumva îl învidiezi, invidia noi ştim că este o energie vie, vinul este un organism viu, dacă tu-l invidiezi, vinul se strică.

Întreaga poveste a cramei ţăranilor liberi din Valea Călugărească o puteţi afla duminică, de la 17:30, la emisiunea Bonton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri