Sari la conținut

Ceramica de Vlădeşti, recunoscută la nivel european

România are o nouă destinaţie pe harta europeană a ceramicii. Este vorba de comuna Vlădeşti, din judeţul Vâlcea, recunoscută în special pentru vasele de ceramică albă. Este a doua localitate din Oltenia, după Horezu, care este apreciată pentru olărit. Programul "Ruta Culturală a Ceramicii" este susţinut de Comisia Europeană.

Eugen Pătru, de profesie electrician, şi-a descoperit pasiunea pentru olărit în urmă cu 30 de ani, când a învăţat meserie de la socrul său. În 1996, a renunţat la slujbă şi, alături de soţia sa, s-a dedicat în totalitate ceramicii.

Eugen Pătru: „Soţia m-a corupt să fac. Şi când a văzut că pot, m-a încurajat. Făceam obiecte din ceramică cu toate că eram angajat, făceam în paralel. Bineînţeles, toate secretele mi le spunea socrul meu, e foarte greu dacă nu moşteneşti tradiţia asta, să o iei de la zero ca necunoscător.”

Familia Pătru încearcă să ducă tradiţia mai departe şi îi învaţă pe copii, în atelierul deschis la Căminul Cultural, cum să lucreze lutul.

Autorităţile locale şi-au dorit ca localitatea să facă parte din Ruta Culturală Europeană a Ceramicii. Răspunsul afirmativ a venit în urmă cu câteva zile de la Ministerul Turismului.

Sorin Ghiță, primar comuna Vlădești: „În momentul în care localitatea devine o localitate pe drumul ceramicii, urmează şi dezvoltarea firească a pensiunilor, a locurilor pentru a fi primiţi vizitatorii noştri. Înseamna de fapt o dezvoltare economică a unei localităţi.”

Vestea i-a bucurat şi pe localnici.

Eugen Pătru: „S-ar putea să îi ambiţioneze pe copii, când văd că sunt turişti care vin să vadă ceramica, eventual să cumpere, şi să le dea un motiv în plus sa înveţe.”

Alte şapte localităţi din România mai sunt recunoscute la nivel european pentru olărit. Este vorba de Corund, Vama, Marginea, Rădăuţi, Satu Mare, Miercurea Ciuc şi Horezu.