Sari la conținut

Filmul „Aferim!”, în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Beijing

România va avea un reprezentant și în juriu: regizorul Corneliu Porumboiu. El va decide câștigătorii Premiului Tiantan împreună cu cineastul Teddy Chan din Hong Kong, regizorii Florian Henckel von Donnersmarck (Germania), Yojiro Takita (Japonia) și Danis Tanovic (Bosnia) și actrița chineză Xu Qing. Juriul va fi prezidat de Brett Ratner, producătorul executiv al peliculei ''The Revenant'', marele câștigător al Oscarurilor din 2016, cu Leonardo Di Caprio în rolul principal.

La startul concursului din acest an s-au înscris 433 de filme din 42 de țări și regiuni. Printre cele 15 selecționate, mai figurează două producții din Spania — ''Un dia perfecto — A Perfect Day'' și ''Tiempo Sin Aire'' — , ''Grand Unified Theory'' din Canada, ''I am a teacher'' din Rusia, ''Klezmer'' din Polonia și ''Land of Mine''. Lista mai conține pelicule din Germania, Marea Britanie, Georgia, Argentina și China.

Ca și la edițiile precedente, la festivalul din 2016 au fost invitate mai multe personalități din lumea cinematografiei, cum ar fi regizorul italian Giuseppe Tornatori și actrița americană Nathalie Porter.