FOTO Castelul Stubenberg din Săcuieni. Cum s-a transformat o fortificaţie medievală în ciupercărie, apoi în şcoală şi orfelinat

Data publicării:
sacuieni

Săcuieni, o mică localitate din Bihor, are în curte o comoară de care nu ştie să profite. Castelul Stubenberg este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. De-a lungul anilor, edificiul a avut de-a lungul anilor diverse întrebuinţări, dar a fost apoi abandonat, chiar dacă ar putea aduce bani frumoşi la venitul local.


Fortificaţie medievală, ciupercărie, bază de agrement, herghelie, şcoală şi orfelinat - acestea au fost de-a lungul secolelor întrebuinţările Castelului Stubenberg. Situată în judeţul Bihor, fortificaţia este în afara circuitelor turistice. În perioada comunistă, dar şi după Revoluţie, a fost la un pas de a deveni o ruină.

Este un castel nobiliar, este printre cele mai frumoase şi tipice construcţii de acest gen din Transilvania. Ele sunt emblema puterii, sunt emblema noii puteri austriece de la mijlocul secolului XVIII”, explică Ramona Novicov, critic de artă.

FOTOGALERIE: CastelînTransilvania.ro

Castelul Stubenberg din Săcuieni a fost construit în 1460, la ordinul lui Matei Corvin, pe ruinele unei mai vechi construcţii medievale. „Palatul, în felul în care se poate vedea azi, încă este de cea mai pură extracţie a barocului european provincial. Cu tot ce înseamnă monumentalitate, somptuozitate, o grijă infinită pentru detalii. Feroneria în mod special este cu totul impresionantă”, mai spune criticul.

Iniţial, în secolul al XV-lea, domeniul castelului aparţinea familiei Zolyomi, care a primit propritatea de la regele Szigismund. Stăpânii domeniului devin mai târziu austriecii din familia Dietrichstein. Aceştia vor aduce strălucire proprietăţii, care însă în timp s-a stins şi care este regretată acum de locuitorii micului oraş. „Eu cred că ar trebui să fie inima oraşului Săcuieni, este în centru şi este mândria şi simbolul oraşului”, spune unul dintre ei. „Este un monument frumos; dacă l-ar restaura, ar putea atrage turiştii”, spune altul.

În urmă cu patru ani, castelul a fost concesionat pentru 49 de ani unei fundaţii care vrea să facă un cămin pentru copiii din familiile defavorizate. Fundaţia nu va plăti bani, dar se va ocupa de restaurarea clădirii.

Pentru restaurarea clădirii, Primăria ar fi avut nevoie de aproximativ 10 milioane de euro, bani pe care nu a reuşit să îi obţină, chiar dacă a accesat fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri