Sari la conținut

1 aprilie | Cele mai reușite farse de Ziua Păcălelilor

Aveţi grijă ce luaţi în serios astăzi, căci e Ziua Păcălelilor. Chiar şi instituţii de presă dintre cele mai serioase respectă tradiţia veche de secole bune. De unde anume vine obiceiul de a face farse de 1 aprilie? Ipoteze există, dar originile exacte sunt greu de stabilit cu certitudine.

„Ultimele două săptămâni din martie sunt o perioadă de aşteptare încordată pentru cultivatorii de spaghete”.

Așa îşi păcălea BBC telespectatorii de 1 aprilie, încă din 1957. „Ştirea” despre spaghetele care cresc în copaci în Elveţia a fost urmată de sute de telefoane de la oameni care voiau să cultive şi ei spaghete.

Însă tradiţia e mult mai veche. Majoritatea cercetătorilor spun că totul a început în 1582, odată cu trecerea la Calendarul Gregorian, care muta Anul Nou de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie. Cum veştile circulau greu, mulţi au continuat să serbeze Anul Nou pe 1 Aprilie, fiind aşadar păcăliţi. Problema acestei teorii e că Ziua Păcălelilor este menţionată de Chaucer în „Povestirile din Canterbury” în anul 1392, cu vreo două secole înainte de schimbarea calendarului.

Dacă asupra originii nu există consens, sărbătoarea în sine e recunoscută în toată lumea şi nimeni nu se dă în lături de la o farsă de 1 Aprilie.

În 1989, miliardarul Richard Branson a aterizat lângă Londra cu un balon în formă de farfurie zburătoare, iar apariţia sa într-un costum argintiu l-a determinat, se spune, pe un poliţist să o ia la sănătoasa.

În 1974, cineva a păcălit un oraş întreg că asistă la erupţia unui vulcan din Alaska. Un elicopter trimis în recunoaştere deasupra craterului din care ieşea fum a descoperit un amator de glume care dăduse foc unei grămezi uriaşe de cauciucuri.

În 1964, un ziar danez anunţa adoptarea unei legi care stabilea că toţi câinii trebuie vopsiţi în alb, ca să fie mai uşor de văzut noaptea.

„Aceşti micuţi pot face ceva ce niciun alt pinguin nu poate”. Autorul celei mai bune farse făcute vreodată de 1 aprilie e greu de stabilit. Dar un concurent serios e din nou BBC, cu o ştire din 2008 despre descoperirea unei specii de pinguini care zboară. Şi tot la BBC, dar la radio, un astronom a anunţat pe 1 aprilie 1976 că oamenii vor putea levita timp de câteva minute, datorită alinierii unor planete. Pentru aceasta, îi îndemna să facă o săritură la o oră anume. Zeci de ascultători au sunat ca să confirme că au levitat.

Citiți și:  De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor?