Sari la conținut

Arieşeni, perla ascunsă din Munţii Apuseni

La o mie de metri altitudine, la graniţa judeţelor Alba şi Bihor, se află o staţiune puţin cunoscută: Arieşeni. Are două pârtii. Vârtop, una dintre ele, e lungă de 750 m,iar diferenţă de altitudine e de 200 m, ceea ce însemnă grad mediu de dificultate. Are teleschi, nocturnă, iar de anul acesta are şi tunuri de zăpadă artificială.

„Încercăm să facem zăpadă. Am şi făcut săptămâna trecută, dar săptămâna asta a plouat mult şi multă s a topit şi aşteptăm temperaturi propice să facem zăpadă, să aranjăm toată pârtia în cazul în care nu va ninge de sus”, spune Dan Gligor, administrator de pârtie.

Sora mai mică, pârtia Vârtop 2, are doar 430 de metri lungime şi o diferenţă de altitudine de 100 metri, ceea ce însemnă grad de dificultate uşor. Şi aceasta este dotată cu teleschi şi nocturnă. Staţiunea din inima Apusenilor are şi numeroase locuri de cazare în pensiuni.

La o pensiune de 4 margarete, o vacanţă de o săptămînă, în regim all inclusive, costă 990 lei de persoană.

„Suntem pregătiţi să ne întâmpinăm turiştii, aşteptăm ca şi vremea să ţină cu noi, să ningă bineînţeles, pentru că zona este minunată aşa încât turiştii au toate motivele să vină în Arieşeni”, spune Ionela Pantea, angajata pensiunii.

La o pensiune de trei margarete, preţurile sunt ceva mai mici.

„Pentru această perioadă am pregătit pachete de 6 nopţi, 7 zile la preţul de 700 lei de persoană, care cuprinde cazarea şi trei mese pe zi”, spune administratorul pensiunii, Cristina Nicola.

Cei mai puţin pretenţioşi pot găsi găzduire şi pensiuni de doar două margarete, unde pentru 7 zile cu masa inclusă vor plăti doar 570 lei. În plus, avantajul este că, stimulaţi de concurenţă, hotelierii se întrec în a oferi condiţii cât mai bune.

„Turismul în Arieşeni a început în anul 1992 cu prima pârtie de schi. Pas cu pas a crescut numărul pensiunilor, anul acesta putem vorbi de 50 de pensiuni cu aproximativ 1000 de locuri de cazare”, afirmă Vasile Jurj, primarul localității Arieşeni

Turiştii care ajung în munţii Apuseni pot vizita şi obiectivele turistice precum Peştera Gheţarul Scărişoara, Cascada Vârciorog sau Izbucul Tăuz.