Sari la conținut
News Alert

Arta modelării lutului la Corund. Vasele de aici au decorat chiar şi mesele famiilor regale

Strada principală din Corund este precum un muzeu. La orice poartă sunt tarabe cu obiecte din lut pictate cu motive florale sau geometrice. Olăritul e tradiţie veche, iar localnicii se mândresc cu asta. Sunt oameni ospitalieri şi dacă vrei să afli povestea oalelor de pământ, te invită în atelierele lor. Familia Mathe pastreaza traditia de generatii.

În fiecare zi, dis-de-dimineaţa, Istvan modelează lutul. Aceasta este treaba bărbaţilor.

„După ce terminăm de modelat vasele, le scoatem în curte ca să se usuce. Dacă au nevoie de toartă o modelăm şi pe aceasta şi le vopsim cu caolină care le oferă vaselor culoarea de bază”, povesteşte el.

Apoi urmează prima ardere într-un cuptor imens. Este nevoie de opt sute de vase şi în jur de trei luni de muncă până când cuptorul devine plin.

Femeile se ocupa cu decorarea vaselor. Cu multă atenţie, imaginaţie şi îndemânare, ele încondeiază obiectele doar cu vopseluri naturale obţinute din plante. Combinaţia tradiţional secuiască este verde cu negru, însă oalele sunt colorate şi cu roşu, albastru sau galben. Până când un obiect este pregătit pentru vânzare trece prim mâna meşterului de mai bine de 25 de ori.

Chiar dacă în Corund aproape toate familiile produc oale, localnicii spun că încă există cerere.

Dacă vorbeşti cu oamenii locului, afli şi mai multe poveşti despre sat. În anii 1900, un inginer ceh a descoperit că dealurile aşezării ascundeau un minereu semipreţios, aragonitul. Este o piatră asemănătoare cu marmura cu o culoare translucidă gri-cenuşie. Mai târziu, la Corund, a funcţionat şi o mică întreprindere de exploatare şi şlefuire a aragonitului.

Astăzi a mai rămas un muzeu în care sunt expuse tot felul de obiecte: vaze de flori, piese de şah, pipe, scrumiere sau capete de baston. Însăşi Regina Maria a comandat la Corund o piesă deosebită din aragonit.

.„Este un suport pentru bijuterii mai speciale ale Majestăţii Sale. În 1934 vine la băi cu familia regală şi stau două săptămâni. A venit cu schiţele proprii, dă comanda şi când pleacă familia deja trebuie să fie gata piesa”, povesteşte muzeograful Pal Zoltan.

Obiectul care este expus în muzeu este fratele geamăn al suportului reginei. Fondatorul a făcut în acelaşi timp două piese identice ale comenzii speciale.