Sari la conținut

Căsuța din povești

Paul Axinte: „Fereastra adevărului îi spune. E singurul loc unde vezi că această casă este făcută din baloţi de paie. Asta e o pădure. Aşa îi spune: Pădurea de salcâmi. Şi e un fel de balustradă şi cuier.”

Paul Axinte, un inginer român stabilit cu familia în Belgia, a început să ridice casa la poalele munţilor Rodna, în urmă cu trei ani. Deşi iniţial a vrut să cumpere o locuinţă tradiţională, a renunţat la idee atunci când a descoperit casele naturale din cob. Iar pentru ca totul să iasă ca la carte, a participat la mai multe workshopuri în Belgia. Casa are trei încăperi, baie, bucătărie şi terasă şi este construită din lemn şi cob - un amestec de lut, paie, nisip şi apă.

Paul Axinte: „Am încercat să evit cât de mult să îmi construiesc casa din magazine sau să iau obiectele de design interior din magazine. Ideea casei a fost de a fi una alternativă, dar cu toate utilităţile şi confortul unei case normale.”

Pentru ridicarea casei, Paul a cheltuit peste 30.000 de euro. Obiectele din interior au fost realizate de artişti ai locului.

Maxim Dumitraş, artist: „Am făcut un şemineu cu piatră, cu un concept mai artistic, o scară interior, nişte pereţi cu materiale lut, paie, cu bălegar de cal. Am mers doar pe materiale din zonă, ecologice. Sperăm să facem ceva pentru Sângeorz să fie pus într-o lumină bună că e păcat de spaţiul mirific dat de Dumnezeu.”

Turiştii care înnoptează în căsuţa din cob, cei mai mulţi dintre ei străini, se pot deconecta complet de agitaţia oraşului, fie în casă, fie pe acoperişul verde, care îşi schimbă aspectul în funcţie de anotimp.

Paul Axinte: „Acoperişul e făcut din plante de sedum, plante rezistente vara şi iarna. Sunt americani occidentali care caută altceva, ceva mai deosebit. Nu vreau pachete, nu vreau un hotel la marginea drumului, vor ceva altfel. ”

Proprietarul casei vrea, însă, să le ofere turiştilor mai mult decât un loc inedit de cazare. Cei care trec pragul popasului verde primesc pliante cu atracţii şi trasee turistice. În plus, pot să cumpere lapte şi ouă direct de la săteni.

„Le-am dat şi brânză şi lapte şi ouă. Au venit şi o pereche străină. Nu m-am putut înţelege cu ei şi le-am arătat pe degete cât trebuie să îmi dea. Dacă eu n-am ştiut engleza.”

Căsuţă ecologică din Sângeorz-Băi este recomandată de un site unde pot fi găsite locuri unice de petrecere a vacanţei din 190 de ţări din lume. Întreaga locuinţă poate fi închiriată pentru 102 dolari pe noapte.

Pe aceeași temă