Consilier de etichetă. Cum procedăm când musafirii se oferă să-și spele farfuria

Data publicării:
farfu

Conform codului de bune maniere, la o masă protocolară, desigur că vom consuma ce ne-a fost pus în farfurie, cât de puţin posibil, în aşa fel încât să complimentăm gazda pentru preparatele extraordinare pe care le-a pregătit.

În schimb, nu ne vom părăsi postul de la masă pentru a ne lua farfuria din faţă şi a o duce la bucătărie sau a schimba farfuriile sau a ajuta gazda să facă acest management culinar. Este în atribuţia gazdelor să ia farfuriile din faţa invitaţilor.

În cazul în care avem invitat de acesta proactiv care aleargă la bucătărie cu farfuriuţa lor şi spune că vrea şi insistă să îşi spele farfuria, nu putem să-i explicăm că este de prost gust să-şi spele farfuria. Prin urmare, vom zâmbi larg şi vom lăsa persoana să-şi întreprindă această hachiţă, încercând cât de protocolar posibil să îi explicăm că este în regulă şi că poate avem o maşină care spală vasele şi nu este cazul să se obosească într-atât. Sau că există o persoană care se va ocupa de aceste vase mai târziu sau că pur şi simplu compania persoanei este atât de valoroasă pentru noi încât ne-ar face o mai mare plăcere să o avem în salon, alături de ceilalţi prieteni, decât să-şi petreacă cele câteva minute în bucătărie, rezolvând farfuriile.

De regulă acest gest este social şi apare în comunităţile extrem de solide, extrem de strâns legate. Asta înseamnă că va apărea într-un grup de prieteni şi, desigur, simţindu-mă ca la mine acasă la prietenii la care suntem invitaţi voi reuşi să-i ofer o mână de ajutor. În schimb, această mână de ajutor va fi consimţită de fiecare dată cu gazda. Prin urmare, este în atributele gazdei dacă acceptă un astfel de gest, un astfel de comportament, sau dacă reuşeşte să canalizeze eforturile persoanei spre altceva, spre socializare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri