Sari la conținut

Dulciurile ca artă. Cum a apărut ideea prăjiturilor Tache Ionescu şi Carmen Syilva

Ana Consulea are 23 de ani și a reușit să obțină una dintre cele mai râvnite diplome de cofetari din lume. A studiat în Franţa, la prestigioasa școală CFA Pays de Montbeliard.

În Franța am plecat pentru că nu am găsit o școală bună în România. Ăsta a fost principalul motiv. Școlile de cofetărie de la noi nu sunt ca cele din Franța. Și am zis decât să învăț ceva greșit și să repar după, pentru că rămâi marcat de ceea ce înveți prima oara, am zis mai bine să învăț ceva corect”, spune Ana Consulea.

Cu toate ca a învăţat de la cei mai cunoscuţi cofetari, oficialii din Ministerul Educaţiei nu au fost impresionaţi de reuşita Anei.

Ca și act, pe mine, personal, nu m-a ajutat foarte mult, pentru că nu am vrut să mă angajez. La un moment dat chiar mi-a pus o piedică, (...) Autoritățile române nu au vrut să îmi recunoască diploma. Nu este importantă diploma, cum am spus, ci mai mult ceea ce înveți la școala respectivă și cum înveți tehnicile pe care aici nu le poți învăța, la școală”.

Ca să ai succes, trebuie să începi de jos si să urci treapta cu treapta. Este lecţia... culinara cea mai importanta pe care Ana a experimentat-o pe propria piele.

Pierre Herme, supranumit zeul macarons, si Rick Vernieu, care a făcut din cofetărie o artă, i-au predat câteva dintre secretele dulciurilor.

În Franța a învățat că trebuie să perseverezi, dacă vrei să fii cel mai bun.

Ne-au pus să tăiem un dovlecel în formă de ou. Cum nu reușeam și mie nu îmi place bucătăria, sincer, chiar nu mă atrage, și când a trecut profesorul pe lângă mine, în timp ce curățam dovlecelul, am oftat, fără vreun comentariu, fără să mă uit în stânga, în dreapta, pur și simplu am oftat. În pauză, profesorul m-a chemat, iarăși, un profesor extraordinar care ne vorbea cu atâta pasiune despre o ceapă călită, m-a chemat și mi-a spus că: "Domnișoară Consulea, dacă ați fi oftat în bucătăria mea, în secunda unu v-aș fi concediat". Lucrul ăsta chiar m-a marcat, pentru că așa ceva chiar nu am văzut la noi și nu eram într-o bucătărie, nu eram angajată, eram pur și simplu studentă a unei școli de cofetărie, dar atât de ridicat era gradul de seriozitate încât nu îți permiteai nici măcar să oftezi”, povesteşte Ana Consulea.

Dupa terminarea studiilor, Ana s-a întors în ţară hotărâtă să-i îndulcească pe români cu cele mai delicioase deserturi, după zeci de ani în care dulciurile au fost un lux pentru mulţi.

Totodată, ea vrea să îi înveţe şi pe alţii să facă prăjituri bune.

La sugestia tatălui său, Ana a reinventat un sortiment de prăjituri... istorice.

„Am găsit vreo patru prăjituri: Tache Ionescu, Carmen Sylva, Joffre și Regina Maria. Din acestea patru am făcut teste, am supus unei degustări și (...) am rămas doar pe două dintre aceste prăjituri: Carmen Sylva și Tache Ionescu pe care le-am reinterpretat, le-am recreat plecând de la ingredientele principale, cum ar fi la Tache Ionescu fisticul și ciocolata, iar la Carmen Sylva cafeaua și ciocolata”, dezvăluie Ana.

Urmăriţi reportajul integral în materialul video.  

Etichete: Bonton , retete , dulciuri , cofetarie

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale