Florin Piersic Jr: Un spectacol de stradă trebuie gândit pentru publicul care trece

Data publicării:
florin

„Toate marile capitale sau marile oraşe sunt de fapt oraş turistice culturale. Când mergi la Paris te duci să vezi Turnul Eiffel, să te dai pe Sena. E un oraş turistic, care are şi pachetul de spectacole inclus. Te duci în Grecia ca să vezi anumite lucruri, chiar dacă sunt vestigii. Acestea aduc bani frumoşi”, subliniază George Ivaşcu, referindu-se la importanţa turismului cultural.

Potrivit actorului, un rol important în a păstra amprenta de oraş cultural îl au aceste parade şi manifestări în aer liber, aşa cum au loc în aceste zile, la Sibiu, unde se desfăşoară Festivalul Internaţional de Teatru. Astfel de manifestări mişcă şi mobilizează comunitatea, o fac să fie mândră, explică George Ivaşcu.  

 
„Un spectacol de stradă trebuie gândit pentru publicul care trece, să încorporezi toate zgomotele străzii, ambianța, lucrurile pe care nu le-am luat în considerare. Am admirat mereu genul ăsta de manifestare. Sunt oameni care pășesc în zone în care eu am acces limitat și îi admir. Eu sunt altfel obișnuit”, explică Florin Piersic Jr. 

„Dintotdeauna a existat teatrul de artă, ce are un lăcaș, unde se întâmplă, și teatrul popular, cel de stradă, cu trupe ambulante, de regulă erau amatori. În fața frumosului ai oricum o stare bună, de asta noi ne încăpățânăm să povestim oamenilor altfel un tip de realitate. Teatrul este, de fapt, străbunicul realității virtuale, oamenii se duceau să vadă o altă realitate. Teatrul popular presupune alte reguli”, spune George Ivașcu.

„Am văzut un spectacol al Cirque du Soleil. Am plâns aproape în continuu. Era în interior, nu în stradă. Era lucrat ca să îți dea lacrimile. Îmi doresc să plâng la un spectacol de teatru, nu să mă gândesc cum pot să plec, pentru că sunt la mijloc de rând și să nu deranjez oamenii”, explică Florin Piersic Jr.

„Artistul e atipic, se manifestă prin emoții. Arta actorului este de a te emoționa, de a fi vulnerabil”, subliniază George Ivașcu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri