Sari la conținut

Obiecte-simbol ale comunismului, expuse în muzeu, în Zalău

„La momenul respectiv, ne aducem aminte cu toţii că era celebră carpeta cu răpirea din serai, apoi peştii care erau o motivaţie a epocii”, spune iniţiatorul campaniei.

Prima impresie după ce ai păşit în colţul "Epocii de Aur" din Muzeul Judeţean de Istorie Zalău este că ai intrat într-o casă unde mobilierul şi obiectele de decor nu au fost schimbate de un sfert de veac. Specialiştii de aici sunt mândri de ceea ce au realizat în doar o jumătate de an. Nu a fost o muncă uşoară să colecţioneze obiecte-simbol ale comunismului. Pe unele chiar le-au cumpărat - cum este cazul unei mobile pentru care au plătit 1.200 de lei.

Este reprezentativă, este o mobilă miraj, care se dădeau numai spre export, abia cele care aveau un mic defect se dădeau şi pe producţia internă”, explică iniţiatorul campaniei .

Imediat lângă intrăm în zona dedicată propagandei. Au fost puse la un loc poze cu vizitele de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu în Zalău, fragmente din ziarul vremii şi uniforme de partid.

„Încă de la grădiniţă, copiii erau obligaţi să poarte uniforme comunist. Aici avem un şoim al patriei, care odată ce ajungea la şcoală devenea pionier. Această uniformă arată că era purtată de o elevă care era chiar comandant de clasă”, relatează Maria Moiş, reporter Digi24.

Sala „Epoca de Aur" are rolul de a le arăta vizitatorilor cum trăiau oamenii în perioada ceauşistă.

Sticle de sifon, sticle de lapte, sticla de oţet, bineînţeles, sticla de bere”, spune muzeograf.

„Din păcate după 90 s-au distrus foarte multe şi există pericolul ca în viitor, peste câteva generaţii, această perioadă a epocii comuniste să nu poată fi reprezentată prin obiecte din perioada respectivă.”, adaugă Marin Pop, şef secţie Muzeografie al Muzeului de Istorie din Zalău.

O vizită la muzeu costă 8 lei; pensionarii plătesc doar jumătate din preţ.