Scoția, patria castelelor și a whisky-ului de calitate

Data publicării:
scotia

Călătoria în Scoţia merită începută de oriunde: din capitala Edinburgh, Aberdeen, Glasgow sau Iverness. Ajungi acolo cu avionul, însă nu există zboruri directe din România. Pentru o călătorie mai ieftină, există opţiunea un zbor low cost până la Londra, de unde poate fi luat autocarul spre Scoţia.

Capitala Edinburgh este plină de surprize: printr-o simplă plimbare găseşti o puzderie de magazine de suveniruri, dar şi cafeneaua în care J.K. Rawlings a scris primele cărţi cu Harry Potter. Nu trebuie ratat castelul, mai ales la ora prânzului, când tunurile trag o salvă ca să marcheze ora 13.00. Scoţienii sunt zgârciţi chiar şi cu salvele de tun: mai bine una, decât 12 la miezul zilei.

Din capitală se organizează tururi ale Scoţiei. Aşa puteţi ajunge în Ţinuturile Înalte, la Inverness, Lock Ness sau pe insula cu cele mai apreciate whisky-uri de către cunoscători: cele afumate, produse în distileriile de pe insula Islay.

Monstrul din Lock Ness este cam scump la vedere, aşa că pregătiţi-vă să nu fiţi dezamăgiţi când veţi vedea doar un lac, uneori pierdut în ceaţă. Puteţi alege în schimb să vizitaţi castelele Scoţiei, iar dacă vă permiteţi, vă şi puteţi caza în unele dintre ele. Preţul unei camere porneşte de la 75 de lire pe noapte, dar ajunge la câteva sute. Există şi alte locuri unde puteţi dormi - fermele, casele de lângă faruri şi colibele din piatră, dar modernizate. Pregătiţi-vă, însă, de preţuri piperate.

Inverness, cel mai nordic oraş al Marii Britanii, găzduieşte anual un festival al cimpoaielor. Chiar dacă nu vă nimeriţi în localitate în acea perioadă, puteţi cumpăra cimpoaie de la magazinele specializate. Asta dacă nu sunteţi descurajaţi de preţul destul de mare. Şi dacă tot sunteţi în ţinuturile clanurilor, nu ezitaţi să vizitaţi un atelier unde se fabrică tartanul, stofa din care se fac kilturile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri