Sari la conținut

Tirul cu arcul, un sport din ce în ce mai popular printre români

Marius Tătucu, un tânăr care practică tirul cu arcul din plăcere, încearcă acum să-şi ducă hobby-ul la nivel de performanță.

Marius Tătucu: E un sport așa, destul de discret la noi, nu prea vin mulți. Dar în ultima perioadă au apărut. Totul ține de lumea asta așa medievală și așa pe la competiții, noi nu am venit îmbrăcați însă foarte mulți au ținute de epocă și e foarte frumos.

Printre cei pasionaţi de acest sport este şi Francesca.

Francesca Andrei, arcașă: O fixezi bine în arc, te uiţi la picioare şi ești atent în locul în care trebuie să tragi.

Iar după doi ani de practică, sportul i-a ascuțit simţurile, spune ea.

Francesca Andrei, arcașă: E foarte frumos și așa plus că îți mai reglezi reflexele. De exemplu mâinile. Că înainte să trag cu arcul nu prindeam bine mingea și acum mă descurc foarte bine la ora de sport. Sunt prima la fete.

Sportul este însă unul luxos și destul de costisitor. Se practică doar în cluburi de profil, iar arcurile ajung să coste de la sute de euro la câteva mii.

Arcul se alege după ce simți. Te uiţi la mai multe arcuri și care arc te cheamă, acela este arcul tău

Printre cei care practică acum tirul cu arcul se numără corporatiști, manageri sau chiar motocicliști cu spirit de aventură.

Iulian Andrei, instructor: Pentru a trage cu arcul aveai nevoie de autorizație de la poliție. În ultimii trei ani s-a modificat legislația, a devenit mai permisivă iar arcurile au devenit o formă de agrement. Intră la forme de distracție, de agrement.

În România există aproape 350 de arcași.