Sari la conținut

Tratament și relaxare. Staţiunea bihoreană Băile 1 Mai este vizitată anual de zeci de mii de turişti

Ştrandurile sunt deschise din luna mai până la sfârșitul lunii septembrie. Preţul unui bilet este de 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii.

Pensiunile şi hotelurile îşi oferă serviciile pe tot parcursul anului. O noapte la o pensiune de doua margarete costă între 60 şi 80 de lei, in timp ce la una de 3 margarete poate ajunge la 110 lei. Turiştii care aleg un hotel de trei stele cu demipensiune plătesc între 160 şi 200 de lei pe noapte.

În zona Băilor 1 Mai se află şi Rezervaţia Pârâul Peţea. Aici poate fi admirat nufărul termal, supravieţuitor al ultimei ere glaciare.

Localitatea, parte a comunei Sînmartin, apare în documente din 1221, odata cu atestarea satului Haieu, una dintre cele mai vechi aşezări din Bihor.

În 1405, Papa Inocentiu al VII-lea considera izvoarele din zonă drept un dar al divinităţii, motiv pentru care oferea iertarea pacatelor pelerinilor care mergeau să se închine în capela din aşezare.

Puterea tămăduitoare a apelor termale din Baile 1 Mai a fost descoperită și de Ioan Slavici. Marele scriitor l-a întâlnit aici pe cel care avea să-l inspire să scrie nuvela Popa Tanda.

Turiştii pot veni cu avionul sau cu trenul până în Oradea. De acolo, au de parcurs încă 8 kilometri cu mijloacele de transport în comun până La Băile 1 Mai.