Sari la conținut

TURIST ACASĂ. Băile Cojocna, litoralul ieftin al Clujului

Despre Băile de la Cojocna se ştie de pe vremea romanilor. Actuala staţiune datează însă abia din 1888, când localnicii au împrumutat 400.000 de coroane de la Banca Austro-Ungariei, hotărâţi să folosească banii pentru amenajarea balneară. Mai greu le-a fost să restituie băncii datoria, lucru care s-a întâmplat 30 de ani mai târziu.

„În 1918 prin vânzarea a 400 de iugăre de pământ s-au achitat de datorie, ei au fost mai corecţi”, spune Liviu Bojan, directorul Băilor Cojocna.

Băile de la Cojocna sunt şi astăzi proprietatea localnicilor, iar de administrare se ocupă Primăria Cojocna. Însă anterior, Băile fuseseră trecute în inventarul Oficiului Judeţean de Turism, de la care autorităţile locale le-au recuperat, la solicitarea oamenilor din localitate.

„Erau ale noastre, cu tradiţie şi mai mult pentru respect faţă de bătrânii care şi-au vândut pământul ca să achite datoriile. Pentru că n-a fost uşor ca să îşi vândă omul pământul să recupereze datoriile pentru comună”, spune Torok Francisc, viceprimarul comunei Cojocna.

În urmă cu patru ani, staţiunea a trecut printr-un necesar proces de modernizare, care a costat două milioane de euro.

„Sunt două lacuri mari 2 şi o piscină cu apă dulce pentru copii. Şi terase pentru relaxare în pauza de masă”, spune Liviu Bojan.

Însă Băile de la Cojocna au şi un minus: lipsa locurilor de cazare în incinta staţiunii. Din acest motiv nu se află în circuitul turistic naţional. Însă autorităţile au găsit o posibilă soluţie: renovarea unui hotel construit înainte de 1989, apoi abandonat. Costurile estimate ale proiectului ajung la o jumătate de milion de euro.

Ăsta este un hotel, sunt practic 48 de garsoniere confort 1 cu bucătărie, cu baie, cu cameră fiecare, dar a fost devastat tot, inclusiv sârmele de curent”, spune Liviu Bojan.

Chiar şi fără hotel, în staţiunea veche de peste 120 de ani ajung anual mii de turişti.

Datorită faptului că lacurile s-au format după ce minele de sare de la Cojocna s-au surpat, apele au proprietăţi terapeutice. Tocmai de aceea clujenii vin pentru a se vindeca de dureri reumatice, afecţiuni ginecologice sau endocrine.

Cei care vor să facă o cură mai lungă se pot caza la singura pensiune din comună, clasificată cu trei margarete. O noapte de cazare costă aici 120 de lei. La această sumă se adaugă zilnic şi biletul de intrare în staţiune, ceea ce înseamnă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.