Un cardiolog spune că are tot mai mulți pacienți tineri cu aritmii cardiace cauzate de suplimente naturiste

Data actualizării: Data publicării:
o tanara ia suplimente
Un cardiolog spune că are tot mai mulți pacienți tineri cu aritmii cardiace cauzate de suplimente naturiste FOTO: Getty Images

Cardiologii trag un semnal de alarmă cu privire la suplimentele pe bază de plante, care le provoacă tinerilor probleme cardiace. Dr. Danielle Belardo, cardiolog în California, spune că cea mai frecventă cauză a aritmiei cardiace sau a bătăilor neregulate ale inimii la pacienții ei de aproximativ 20 de ani este administrarea de suplimente pe bază de plante.

Belardo a mai spus că are pacienții tineri care consumă în mod curent suplimente care conțin portocală amară și efedra, ambele legate de bătăi neregulate ale inimii, potrivit unor studii de caz și cercetări clinice, potrivit Insider.

Cunoscutul cardiolog din California mai spune că este dificil de identificat care compus este vinovat, pentru că pacienții iau de regulă mai multe suplimente. De asemenea, cercetătorii nu pot ține pasul cu consumul din ce în ce mai ridicat de diferite suplimente naturiste.

„Nu avem o literatură solidă care să ne spună exact care sunt efectele unui anumit compus”, spune dr. Danielle Belardo, care reclamă și slaba reglementare a producerii și comercializării acestor produse.

Mai mulți medicii sunt îngrijorați de efectele suplimentelor pe bază de plante

SUA nu reglementează clar industria wellness de 1,5 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că producătorii de suplimente nu sunt obligați prin lege să ofere dovezi cu privire la siguranța produsului lor.

În ciuda acestui fapt, numărul americanilor care iau suplimente alimentare a explodat de la începutul pandemiei. În sudul Californiei, Belardo spune că vede adesea pacienți cu probleme cardiace care „merg către terapii alternative, ierburi și suplimente”.

A postat la un moment dat pe Twitter - unde este urmărită de peste 70.000 de persoane - un avertisment în care spunea că întâlnește tot mai mulți tineri îmbolnăviți de suplimente. Au răspuns la mesajul ei medici din toată țara - cardiologi, medici de urgențe și interniști - care i-au spus că au de-a face cu același fenomen.

Dr. Martha Gulati, cardiolog din California și președinte al Societății Americane de Cardiologie Preventivă, este unul dintre acești medici. Gulati a declarat pentru Insider că este îngrijorată de faptul că mulți oameni cred în mod fals că remediile „naturale” sunt mai sigure decât pastilele făcute în laborator.

Ce dovezi există că suplimentele provoacă probleme cardiace

După cum a menționat Belardo, încercarea de a găsi dovezi care să susțină beneficiile sau riscurile unui supliment este dificilă. Există puține studii solide în această direcție, așa că majoritatea dovezilor existente sunt studiile de caz - cazuri individuale despre care medicii scriu lucrări sau articole în reviste de specialitate.

Suplimentele care au fost legate de aritmie în cercetările publicate includ:

  • Portocala amară, Citris aurantium. Institutul Național de Sănătate din SUA spune că portocalul amar ar putea provoca bătăi neregulate ale inimii, dar că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabilit legătură directă.
  • Efedra și alcaloizii de efedrină, compuși interziși de SUA în 2004 pentru că provoacă aritmie, atac de cord, accident vascular cerebral și deces. Compusul încă este prezent în suplimente, în ciuda interdicției. Un studiu de caz din 2021 al unui bărbat de 56 de ani cu aritmie arată că acesta luase o pastilă pe bază de plante care conținea și alcaloizi de efedrină.
  • Uleiul de pește, luat în doză de un gram pe zi sau mai mult, ar putea crește riscul pentru un tip de ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială, potrivit mai multor studii clinice. Gulati a spus că uleiul de pește poate interacționa și cu diluanții de sânge și să provoace sângerări.

Există semne de întrebare și în legătură cu alte suplimente cum ar fi ashwagandha, un arbust mereu verde, care ar reduce stresul. Planta a fost legată de aritmii în în mai multe studii de caz.

„Nu mai crede tot ce vezi pe rețelele sociale”, spun cardiologii

Belardo crede că mulți oameni sunt atrași de medicina alternativă, pentru că accesul la serviciile medicale a fost complicat în ultimii ani, în special pe perioada pandemiei. Mai îngrijorător este că oamenii primesc sfaturi legate de sănătate de pe rețelele sociale, iar acestea sunt în general greșite. De asemenea, în aceste medii sunt promovate și suplimentele pe bază de plante.

Gulati spune că toată publicitatea masivă pentru suplimentele naturale poate fi atrăgătoare, dar înșelătoare.

„Fii un consumator informat, nu te lăsa influențat de social media”, a spus Gulati. „Fii inteligent cu privire la ceea introduci în corpul tău și înformează-te. Doar pentru că este vândut fără rețetă nu înseamnă că este sigur.”

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri