Ploi și vijelii în jumătate de țară. Bojariu: Sunt zone în care a plouat cât într-o lună. Vor mai fi fenomene extreme legate de furtuni

Data actualizării: Data publicării:
oameni alearga prin ploaie pe o trecere de pietoni
Furtuni și vijelii sunt așteptate în mai mult de jumătate de țară. Foto: GettyImages

Furtuni și vijelii sunt așteptate astăzi în mai mult de jumătate de țară, potrivit meteorologilor. Au fost emise mai multe mesaje de vreme severă. Două coduri, unul portocaliu și unul galben, sunt valabile până la ora 23.00, apoi va intra în vigoare o nouă alertă. Climatologul Roxana Bojariu a spus la Digi24 că precipitațiile din iunie se încadrează până acum în mediile perioadei, dar că, dincolo de statistici, problema e că ploile nu sunt răspândite uniform.

„Suntem în grafic, numai că aceste precipitații au fost distribuite neuniform, au fost regiuni în care au căzut cantități mari într-un timp scurt, a plouat cât într-o lună. Vom mai avea fenomene extreme legate de furtuni cu cantități mari de precipitații. Este evident că aceste cantități mari într-un timp scurt și furtunile asociate sunt greu de prognozat cu mult timp înainte, de aceea e important să urmărim și acele prognoze nowcasting”, a spus Bojariu.

„Spre sfârșitul acelei luni, se pare că ne îndreptăm spre temperaturi mai ridicate, mai ales în vestul țării, și de un regim termic normal. Totuși, normal e să și plouă mult în luna iunie, iar neuniformitatea repartizării precipitațiilor e o problemă. Putem să avem cazuri locale unde să avem cantități mari de precipitații”, a adăugat ea.

„Intensitatea precipitațiilor în general a crescut pe perioade scurte de timp și va crește și în continuare din cauza schimbărilor climatice. O atmosferă mai caldă, în medie, conține mai mulți vapori de apă, care sunt generați de suprafețele mai calde ale mărilor și oceanelor lumii. Pe transporturi de umiditate specifică, acești vapori precipită sub forma unor cantități mai mari de ploaie”, a mai spus Bojariu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri