Este nevoie de acces prompt la ajutor umanitar în vederea evitării unui dezastru pentru copiii din Gaza

Data publicării:
Henrietta H. Fore
Henrietta H. Fore
Director executiv UNICEF
Henrietta H. Fore a devenit cel de-al șaptelea director executiv al UNICEF la 1 ianuarie 2018. Are o carieră de peste patru decenii în sectorul public, sectorul privat și în cel non-profit, unde a susținut dezvoltarea economică, educația, sănătatea și asistența umanitară.
o fetita din fasia gaza tine in mana o papusa printre ruine
UNICEF îndeamnă la încetarea imediată, din motive umanitare, a ostilităților, pentru a permite accesul personalului și livrarea proviziilor esențiale. Foto: Profimedia Images

Cei un milion de copii din Gaza suferă din cauza repercusiunilor crescânde ale conflictului violent, nefiind în siguranță niciunde. S-au pierdut vieți și s-au năruit familii.

În Gaza, au fost uciși cel puțin 60 de copii, iar alți 444 au fost răniți în mai puțin de 10 zile. Aproape 30.000 de copii au fost strămutați. Se estimează că 250.000 de copii au nevoie de servicii de protecție și sănătate mintală. Au fost avariate cel puțin patru unități sanitare și 40 de școli. Un număr de 48 de școli – majoritatea administrate de către Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) – sunt utilizate ca adăposturi de urgență pentru familiile care caută un refugiu în fața violenței.

Sistemele de apă și salubritate, oricum șubrezite, au fost compromise și mai mult în urma escaladării conflictului din ultima perioadă. Infrastructura esențială – inclusiv puțurile și rezervoarele de apă, unitățile de desalinizare și de tratare a apelor uzate, rețelele de distribuție a apei și stațiile de pompare – a suferit daune majore.

Estimăm că 325.000 de persoane au nevoie de servicii de apă și salubritate de urgență, fără de care riscă să contracteze boli infecțioase ce pot fi fatale.

În regiunea Gaza, producția de energie electrică a scăzut cu aproximativ 60%, spitalele devenind astfel tot mai dependente de generatoare pentru furnizarea serviciilor medicale esențiale. Funcționarea acestor generatoare necesită o cantitate importantă de combustibil. Orice diminuare a capacității de furnizare a serviciilor medicale ar putea pune în pericol și tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

UNICEF îndeamnă la încetarea imediată, din motive umanitare, a ostilităților, pentru a permite accesul personalului și livrarea proviziilor esențiale, printre care combustibil, materiale sanitare, truse de prim ajutor și vaccinuri împotriva COVID-19.

Facem de asemenea apel la crearea unor coridoare umanitare care să permită livrarea în siguranță a acestor materiale, reunificarea familiilor și accesul acestora la servicii esențiale, precum și evacuarea bolnavilor sau a răniților.

În fiecare nouă zi de conflict, copiii din Statul Palestina și Israel suferă. Lucrul de care au nevoie acești copii este încetarea imediată a focului și o soluție politică pe termen lung la amplul conflict. Ei merită mult mai mult decât perpetuarea acestor cumplite violențe și teama ce persistă de prea mult timp.

Partenerii noștri