Editorial Noua dinamică europeană. Cu România cu tot...
Parlamentul European a decis, în această săptămână, două lucruri importante pentru români: a permis investiții europene în activitățile privind gazele naturale și a dat undă verde adoptării Planului de relansare a UE. Am votat în favoarea celor două hotărâri și am reușit, împreună cu colegii mei, să obținem majoritatea necesară - la limită în cazul amendamentului esențial pentru finanțarea gazului din fonduri europene (347 pentru, 337 contra și 15 abțineri). Balanța a fost înclinată de social-democrații din Est....
Drept urmare, gazele naturale vor fi considerate energie de tranziție spre neutralitatea climatică și România va putea beneficia de finanțarea lucrărilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor.
Derogarea pe care am reușit să o obținem va ajuta țările cu regiuni carbonifere să depășească mai ușor costurile economice și sociale ale închiderii minelor. Pentru că una e voința - de a atinge standardele unei economii cât mai puțin poluante - și alta e putința - fiindcă nu putem lăsa deșert economic în aceste zone, așa că devine esențială valorificarea gazelor naturale.
Practic, la nivel de for europarlamentar, prin aprobarea finanțării infrastructurilor energetice, am extins câmpul de aplicare al Fondului pentru o Tranziție Justă, care a fost conceput inițial ca răspuns la impactul social al tranziției ecologice. Comisia a propus inițial excluderea finanțării gazelor din Fond, iar Consiliul UE a adoptat, în iunie, poziția Comisiei. Numai România și alte trei state membre au pledat atunci cauza gazelor naturale. Insuficient pentru o minoritate de blocaj.
Iată că în Parlamentul European am reușit să câștigăm o bătălie. Revine Guvernului să se bată mai departe, pentru că peste o săptămână încep negocierile inter-instituționale. Trebuie, ca țară, să ne promovăm inteligent cauza. Și să învățăm să fim fermi când ne doare. Cipru a demonstrat, zilele trecute, că se poate, când a blocat adoptarea de noi sancțiuni contra Belarusului, până când nu se vor impune sancțiuni și Turciei bântuite de febra expansiunii energetice în Mediterana. Acum, președintele Consiliului European, Charles Michel, se află la Nicosia, pentru a susține drepturile Ciprului în disputa pentru hidrocarburi în Mediterana de Est. Iar săptămâna viitoare Consiliul European va avea această criză pe agenda șefilor de state și guverne din UE, inclusiv cu discutarea de sancțiuni împotriva Turciei.
Celălalt vot major din sesiunea plenară de la Bruxelles a vizat crearea de resurse proprii pentru Uniunea Europeană - o premisă pentru împrumutul ce va fi făcut de Comisia Europeană pe piețele externe, în numele statelor membre, pentru a susține Planul de relansare economică. Dar și o bază juridică, după ce se va pronunța și Consiliul și decizia va fi ratificată de parlamentele celor 27 de țări membre, pentru introducerea unor taxe europene, care să acopere parte din costurile redresării. Taxarea vizează cu precădere marii poluatori - prin taxa pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate și mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon - și marile corporații, prin taxa pe tranzacțiile financiare și cea pe servicii digitale.
Sunt decizii concrete, care pot contribui la ieșirea UE din corzile acestei crize, care a evidențiat lacune și a amplificat tendințe deja existente. "Europa trebuie să fie un jucător, nu un teren de joc", spunea Charles Michel, după summitul UE-China de luni. Iar miercuri, în plenul Parlamentului European, președinta Comisiei Europene a creionat o viziune ambițioasă pentru tranziția ecologică și digitală.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Lucrurile se mișcă, în sfârșit. Important e să fim și noi, românii, prinși în această dinamică. Europa se pregătește pentru un "deceniu digital" și o nouă strategie industrială. Urmează transformări majore, cu câștigători și perdanți, ca întotdeauna. E momentul ca Guvernul de la București să se decidă ce viziune definește în aceste zile - în afară de întins mâna la Bruxelles. Că asta nu mai ține fără plan concret de acțiune!!!
- Etichete:
- comisia europeana
- psd
- mihai tudose