Pământul plat și educația bazată pe știință

Data publicării:
Silviu Dehelean
Silviu Dehelean
Deputat USR
Silviu Dehelean este deputat USR de Bihor, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități. Are o experiență de peste 14 ani în activitatea juridică, practicând dreptul ca notar public, înainte de a intra în politică.
Silviu-Dehelean-deputat-usr-e1591953097553

Este Pământul plat sau rotund? Este incredibil că există o dezbatere asupra acestui fapt demonstrat științific iar ea pornește tocmai din orașul în care a fost construit primul observator astronomic din Europa de Est. Oradea este unul dintre acele locuri din lume care a inspirat și a deschis calea cunoașterii universului.

Trăim în secolul 21, epoca tehnologiei și științei, și totuși, suntem martorii proliferării unei gândiri conspiraționiste și a pseudo-științei care a devenit o ideologie politică periculoasă. De ce spun că e un pericol? Pentru că oamenii au ajuns să se opună exact acelor instrumente care salvează vieți. Am văzut de recent cazul unui preot care a oprit practic un transplant de organe care ar fi dat o șansă la viață unor copii, motivând că transplantul ar fi păcat. Vedem des oameni cu boli grave, cum ar fi cancerul, care din pricina unor “influenceri” refuză tratamentele medicale și preferă leacuri așa zis “naturiste sau tradiționale” despre ale căror efecte nu avem nicio referință științifică, în afară de faptul că acești oameni ajung cu metastaze generalizate și mor, tragic, cu zile.

Încă de la apariția omenirii, superstițiile și ignoranța au avut un rol major. Din păcate, astăzi, acestea au luat forma teoriilor conspirației. Pământul e plat dar ni se ascunde această informație, medicamentele ne ucid, roboții vor cuceri lumea și o vor distruge. Suntem astăzi aici pe pământ și nu o civilizație dispărută, doar datorită științei.

Cei care cred în asemenea idei se izolează într-o lume paralelă, refuzând să accepte dovezile științifice. Efectele? Dezastruoase. Nu doar asupra vieții lor și a celor apropiați, dar și asupra societății noastre în general. Gândirea conspiraționistă, pseudo-știința merg mână în mână cu fake news-urile, cu negarea istoriei, cu mistificarea ei grosieră, cu o înțelegere răsturnată a evenimentelor contemporane și cu acceptarea minciunilor mici sau mari drept adevăruri.

Nu e doar despre ignoranță. E despre vieți. E despre viitorul copiilor noștri care sunt învățați să îndoiască de faptele științifice și să creadă în basme.

În timp ce partidele tradiționale ignoră interesat problema pericolului acestei ideologii conspiraționiste asupra generațiilor viitoare, de frică să nu piardă voturile pe care le-ar putea atrage din această zonă, iar partidele extremiste folosesc această problemă pentru a câștiga electorat, acoperindu-și lipsa totală de idei sau politici publice, USR, inclusiv aici la Oradea, susține educația și știința.

În acest sens și în acest context, în care cei care nu susțin teoriile conspirației sau pseudo-știința sunt diabolizați și acuzați de trădare de țară, USR acționează pentru a onora istoria Oradiei de avanpost al științei și astronomiei în epoca Renașterii și pentru a promova știința. USR Oradea a propus Primăriei CosmoParc, un parc științific și astronomic. Nu este doar un parc tematic, de distracții, ci o inițiativă de a reînnoi dragostea pentru știință. CosmoParc își propune să fie o insulă de adevăr într-un ocean de dezinformare.

În demersul nostru asumat, de a moderniza România, nu putem să trecem sub tăcere această situație și suntem obligați să afirmăm, chiar și cu riscul pierderii unor voturi, că pământul e rotund. Știința nu este o opțiune, este o necesitate.

Partenerii noștri