Editorial PSD și PNL hrănesc populismul AUR

Data actualizării: Data publicării:
Andrei Lupu
Andrei Lupu
Deputat REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Andrei Lupu este avocat și deputat REPER.
andrei lupu, deputat usrl plus, cu camasa albastra si mainile impreunate
Andrei Lupu. deputat REPER. Credit foto: Steluța Popescu

Libertatea nu înseamnă aducerea în derizoriu a grijii față de celălalt, geamuri sparte și țipete isterice. Libertatea e prețioasă și merită apărată așa cum mulți români au știut să o facă - deseori, cu prețul vieții. Libertatea nu a fost apărată în niciun fel de cei care au găsit de cuviință să protesteze pe 21 decembrie 2021 și să încerce să intre cu violență în clădirea Parlamentului. Cel mult, au reușit să arunce o nouă pată gri asupra unei zile care ar trebui să fie respectată și onorată cu multă decență. Un simbol ignorat și folosit politic așa cum George Simion face de mai bine de un an cu multe simboluri ale societății românești, care ar trebui să primească mult mai mult respect.

În schimb, a primit ce a dorit. Timp de antenă și audiență la liderii PSD și PNL, care au discutat cu el de parcă ar fi fost liderul unei mișcări de rezistență, demn de a fi reprezentantul unei mulțimi cu cereri legitime. Au reușit să dea credibilitate unui comportament huliganic pentru a se folosi cinic de minciunile promovate de populiștii din Parlamentul României. Brusc, de frica mulțimii, audierile pe buget s-au mutat în online și și-au pierdut orice importanță. Simion a primit audiență pentru zgomotul făcut, Ciolacu și Cîțu au primit libertatea de a ignora Parlamentul. E o dovadă cât se poate de clară a înțelegerilor dintre PSD-PNL și AUR. De altfel, este cât se poate de evident că AUR este umflat artificial de către cele două partide timorate de perspectiva că USR ar putea crește în sondaje. AUR este prețul pe care societatea românească trebuie să-l plătească pentru că vechilor politicieni le e teamă de reformele pe care le propune USR.

Și, dacă nu e suficient să hrănești populismul pe care îl și împărtășesc în bună măsură, cei din coaliția guvernamentală au dat dovadă încă o dată că nu se jenează să se folosească de instituțiile statului pentru interesele lor politice. Este a doua oară în trei ani în care jandarmeria este folosită politic fără niciun scrupul. În 2018, PSD a folosit cu cinism jandarmeria ca să bată oameni nevinovați în Piața Victoriei sub pretextul unei lovituri de stat. Atunci, niște indivizi din galeriile de fotbal au incitat forțele de ordine, iar cetățenii care protestau pașnic s-au trezit gazați și cu bastoanele jandarmeriei pe spate. Nu cred că întâmplător, George Simion provine la rândul său din rândul acestor galerii violente.

Acum, în mod uimitor, jandarmeria a refuzat să intervină, în timp ce ministrul de Interne dădea comunicate care se contraziceau cu cele ale subordonaților săi. Asemănător la nivel de creativitate cu 2018, doar că atunci la Ministerul de Interne era Carmen Dan, care nu avea prea multe scrupule. Iată că se adeverește că PSD are mai multă școală atunci când e vorba să își bată joc de cetățeni și de instituțiile statului român. La fel ca predecesoarea sa, sunt convins că nici domnul Bode nu ia în calcul o demisie onorabilă, pentru că, în realitate, atunci când au construit actuala coaliție guvernamentală, prima condiție acceptată de ambele partide a fost să renunțe la onoare.

Soarta PSD și PNL nu ar trebui să ne preocupe prea mult, dar este evident că cele două partide sunt capabile de orice exces politic și că ne așteaptă momente dificile cu această coaliție care este decisă să hrănească din interes politic mișcările populiste. Pericolul care ne pândește este din ce în ce mai evident, iar PSD și PNL ar trebui să se oprească până nu e prea târziu.

Partenerii noștri