Editorial Să fim mai puțin egoiști

Data publicării:
Nicoleta Pauliuc
Nicoleta Pauliuc
Senator PNL de Ilfov
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Nicoleta Pauliuc este senator PNL și președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Nicoleta Pauliuc
Nicoleta Pauliuc. Foto: Marius Baragan

Dragi concetățeni, dragi români,

Am ajuns în ceasul al 12-lea. Închideți o secundă ochii, imaginați-vă peisajul pe care îl vedeți pe geam într-un cartier normal, apoi imaginați-vă că două blocuri întregi dispar. Apoi încă două și încă două. Aceasta este situația în care ne aflăm acum. Acesta este ritmul în care ne mor vecinii, rudele, prietenii.

Am ajuns la peste 16.000 de cazuri noi de COVID pe zi. Recordul de 442 de decese înregistrat marți ar trebui să vorbească de la sine, cu toate acestea sunt oameni care refuză în continuare, cu încăpățânare, să încerce să înțeleagă aceste cifre. Dacă ați vizitat vreodată un cimitir, încercați să vizualizați 442 de locuri de veci nou săpate, și asta pentru o singură zi din pandemie. Și încă 390 a doua zi. O câmpie de morminte noi. Vizualizați cum dispar cartiere întregi, dar nu dispar de parcă n-ar fi existat niciodată – în urma lor rămân familii, în unele cazuri copii și seniori lipsiți acum de orice sprijin.

Nu e cazul să mai căutăm vinovați. Trebuie doar să înțelegem în ce situație ne aflăm și să acționăm în consecință. Să înțelegem că persoanele nevaccinate se află într-un pericol real, că sistemul sanitar este într-o situați critică și că perspectivele sunt sumbre.

În timp ce nu avem înregistrat nici un deces cauzat de vaccinare, avem statistici care arată că dintre depistați pozitiv din decembrie 2020 și până la sfârșitul lui septembrie 2021, DOAR 0,84% erau vaccinați și cu a doua doză. Rata deceselor în rândul celor care au primit a doua doză a fost de 0,76% din acest total, nesemnificativ în relație cu numărul de cazuri și decese în rândul celor nevaccinați.

Trebuie să înțelegem că vaccinarea reduce cu până la 90% riscul de a dezvolta forme grave ale bolii, care duc la spitalizare și chiar la deces. Să înțelegem că există studii, statistici, dovezi științifice ale faptului că vaccinul funcționează. 

Suntem, ca nație, sub asediul unui război al informațiilor contradictorii. O campanie nemiloasă și cinică de dezinformare a pus în circulație cifre false, a sădit dubii inutile în mințile celor mai puțin informați, mergând inclusiv până la a concepe scenarii halucinant-apocaliptice.

Dragi concetățeni: Nu! Doctorii nu vă mint, nu vă vânează și nu au alt interes decât sănătatea noastră. Fiți reticenți cât doriți, puteți considera orice despre aest virus, dar deschideți ochii și numărați victimele. Cele pe care le vedeți.

Pentru că există, și sunt poate la fel numeroase, victimele pe care nu le vedeți. Bolnavii cronici care nu-și primesc tratamentul, urgențele refuzate la poarta spitalului. Cei care au refuzat vaccinul, au avut forme grave și au supraviețuit cu sechele care îi vor marca tot restul vieții. Poate nu vreți să vă vaccinați pentru propriul bine, dar gândiți-vă măcar că fiecare om care se vaccinează îi permite unui bolnav cronic să își reia tratamentul și întâlnirile cu medicul curant. Fiecare vaccin înseamnă șansa la viață a unui pacient de urgență. Nu vă vaccinați doar pentru dumneavoastră, o faceți pentru mătușa cu diabet, pentru un copil cu leucemie, pentru bunica hipertensivă. O faceți pentru fiecare dintre noi, pentru lumea și societatea în care trăiți. 

Nu mai lăsați vracii să vă dea lecții pe rețelele sociale. Nu lăsați analfabeți depășiți de temele de școală ale propriilor copii să joace rolul de experți epidemiologi. Nu le dați acestor oameni putere de viață și de moarte asupra dumneavoastră și a noastră. Am pierdut deja pste 40.000 de oameni. Un oraș întreg, mai mare decât Sighișoara sau Făgărașul, s-a transformat în cimitir. În ritmul de acum, vom pierde până în primăvară un oraș cât Focșaniul. 80.000, 100.000 de oameni, poate.

Ne confruntăm cu cea mai ușor transmisibilă tulpină a acestui virus de până acum – cu 100% mai contagioasă decât prima tupină și cu 60% mai contagioasă decât temuta tulpină britanică. E momentul să renunțăm la păreri și să privim la cifre. Vaccinul funcționează. Oculta mondială nu ne vânează. Stă în puterea noastră să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Să protejăm vieți nevinovate. Trebuie doar să fim mai puin egoiști.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...