Editorial Un turist în America

Data publicării:
Victor Negrescu
Victor Negrescu
Europarlamentar PSD
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Victor Negrescu este europarlamentar PSD.
victor negrescu psd
Europarlamentarul Victor Negrescu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Vin alegerile, iar liderii extremiști din România încearcă să-și spele imaginea. Ei știu foarte bine că românii nu au încredere în politicieni care pun sub semnul întrebării apartenența noastră la Uniunea Europeană și NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite. Având în vedere și agresiunea rusă din Ucraina, românii înțeleg foarte bine care este sursa securității și a progresului nostru economic din ultimii 20 ani.

Care este deci soluția pentru extremiștii în căutare de voturi, care ne tot amenință că vor câștiga singuri alegerile cu peste 50%? Cum vizitele, mai publice sau mai discrete, la ambasada Rusiei din București sau întâlnirile cu agenți FSB (KGB) nu par a fi foarte populare în rândul românilor, este nevoie de mai multă "creativitate" electorală.

Așa că George Simion a găsit "soluția". A mers în SUA, să ne demonstreze ce partener credibil de dialog este el pentru oficialii americani și cum toate zvonurile despre relația cu Rusia (care i-a adus interdicții de intrare în Moldova și Ucraina) nu au niciun fel de importanță pentru decidenții americani.

Cel puțin acesta a fost planul, pentru că "execuția" am văzut-o cu toții. George Simion a fost în SUA ca turistul, dar a încercat să ne vândă povestea despre cât de apreciat este el peste Ocean și despre ce discuții de substanță a avut el cu americanii. Povestea ca povestea, doar că lipsesc dovezile. Prezența la CPAC și poza cu poza lui Donald Trump nu salvează situația: oricine poate plăti un bilet pentru a participa la conferință, iar, după nunta cu cântec, George Simion poate plăti multe bilete. Videourile de pe culoare și cu scenele pe care vorbesc alții nu conving pe nimeni, cu excepția probabil a celor care-și caută un cameraman sau fotograf amator.

George Simion nu a obținut nici măcar ce obținea un alt lider politic, un alt exemplu de "așa nu" în relația cu SUA, la celebra vizită din 2017. Tracțiunea politică și diplomatică a unui lider extremist ca George Simion este zero în SUA: oamenii știu ce hram poartă, așa că nu vor să se asocieze în niciun fel cu un politician care are multe de ascuns și crede că poate continua să aibă oarecare succes cu farsa politică pe care le-o prezintă în fiecare zi românilor.

Ce s-a întâmplat în SUA ar trebui să fie un moment cheie și pentru cei care au așteptări sau speranțe în ceea ce-l privește pe George Simion. Chiar nu merită să vă irosiți votul pentru cineva cu statut de paria în relația cu partenerii noștri strategici.

Partenerii noștri