Colectarea selectivă, totală nedumerire

Data publicării:
COLECTARE SELECTIVA

"Nu știam de unde vin PET-urile. Cresc pe câmpurile din România" - este replica celebră a unui turist străin ajuns în țara noastră, în urmă cu câțiva ani. Situația nu s-a schimbat foarte mult, România este și astăzi pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul reciclare. Abia acum învățăm abecedarul colectării selective. În Sibiu, sistemul ecologic este abia la început, iar oamenii nu au înțeles deloc ce trebuie să facă.

Sibienii vor colecta selectiv deșeurile începând din 1 noiembrie. Săptămâna aceasta, oamenii au început să primească pubelele separate, pe culori.

Euforia începutului trece repede, însă. Oamenii sunt într-o stare de nedumerire totală, pentru că noul sistem schimbă radical modul de colectare. Doamna Anișoara Schiop nu s-a lămurit nici până acum ce să facă cu deșeurile adunate.

"Stau la curte și sunt puțin îngrijorată pentru iarba pe care o voi tunde din curte și mi-a zis "Da, dar acel tip de gunoi îl veți duce în altă parte". N-am întrebat unde...", Anişoara Schiop, locatar. 

Vecinii femeii, care au primit astăzi câte trei pubele - galbenă, neagră și maro- sunt și ei în aceeași situație.

"Dacă trebuie să mergem undeva, probabil populația va trebui informată de chestia asta. deci eu, la ora actuală, nu cunosc", localnic.

"Biodegradabilele sunt plasticurile și celălalt, menajerul, mă gândesc că ăla e...", localnic.

Și rampele de gunoi din cartierele de blocuri vor fi modificate.

"Deocamdată, vechile containere sunt încă aici, în cartiere. Din 1 noiembrie, însă, locatarii de la blocuri vor trebui și ei să colecteze selectiv. Fiecare va face selecția la el în apartament. Iar aici vor avea trei recipiente separate, pentru fiecare tip de deșeu", Adela Mohanu, reporter Digi24. 

Proiectul colectării selective a deșeurilor este cel mai mare cu fonduri europene accesat vreodată în județul Sibiu. Cu o valoare de 188 de milioane de lei, a întâmpinat numeroase probleme, legate mai ales de licitații și, apoi, de contestații. A fost început în anul 2010, însă abia acum se pune în aplicare. Reprezentanții firmei câștigătoare recunosc și ei că nu le este ușor.

"Nu putem spune că nu este o provocare, pentru că, vedeți dumneavoastră, până și desfășurarea unei actvități cu, spre exemplu, într-un centru istoric, unde sunt anumite restricții de trafic, unde sunt locuințe care includ 6-10 familii, face ca proiectul să fie totuși destul de diferit", Narcis Doru, director firmă colectare. 

Colectarea selectivă ar trebui implementată în întregul județ, dar nici acum nu au fost finalizate toate procedurile.

"De la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare și o taxă de mediu pentru cantitatea depozitată, care e mare, e de 80 de lei pe tonă și tot asupra noastră, asupra cetățenilor, va avea impact. Sperăm că va scădea această cantitate, iar deșeul reciclabil care se va colecta de la populație va merge la vânzare, banii se vor întoarce, proporțional, către fiecare unitate administrativ-teritorială și, astfel, va putea să scadă, în timp, taxa pe care noi, cetățenii, o plătim", Claudia Iordănescu, reprezentant Consiliul Județean Sibiu.

Europenii au învățat, însă, demult, această lecție. România s-a angajat, în Strategia Națională de Dezvoltare a Deșeurilor 2014-2020, să valorifice prin reciclare 55% din deșeuri. Potrivit unui raport IPP de anul acesta, în prezent, la nivelul țării noastre sunt valorificate doar 5% din deșeuri, cotă ce ne plasează pe ultimul loc în UE în materie de reciclare.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri