Sari la conținut

Casă nouă pentru vaci irlandeze. 31 de familii au primit animalele printr-un proiect umanitar

La miezul zilei, toată suflarea din Viscri s-a adunat în centrul satului să vadă minunea. 31 de văcuţe, aduse cu avionul din Irlanda, îşi aşteptau noii proprietari. Unul dintre ei este Matei Gabor. Fierar de meserie, se plânge că meşteşugul nu e suficient să îşi hrănească familia. Şi are ambiţia să se pună în rând cu lumea şi devină mare fermier.

"Până acum trebuia să mă trezesc la ora cinci şi de acum încolo trebuie să mă trezesc la patru jumătate ca să le fac rânduiala la toate, să le dau să mănânce. Am făcut tot posibilul să fie absolut tot în regulă. Ştim că sunt nişte vaci care trebuie bine întreţinute", spune Matei Gabor. 

Încă 30 de săteni au primit câte un animal.

"Ne bucurăm că primim aceste animale aici, pentru că alte venituri nu prea sunt, din asta trăim, din animale", spune Fabian Popescu, unul dintre beneficiari.

Vacile vin de la fermieri din Irlanda, care au vrut să ajute comunităţile defavorizate din România. Preţul unui astfel de animal ajunge la 1.500 de euro.

"Pentru noi este foarte bine pentru că în România, la fermele mici şi mari, se scot primăvara la păşune. Am dus animale şi la munte, am dus şi la şes şi se adaptează foarte bine. Suntem chiar mândri, că sunt animale bune", a spus Gheorghe Abrudan - membru al Organizaţiei Heifer România.

Toate vacile care venit la Viscri sunt gestante. Iar pe principiul "dar din dar se face rai", peste doi ani, prima generaţie de juninci va merge la alţi membri ai comunităţii, care nu au beneficiat acum de proiect. Alte câteva zeci de vaci au ajuns în judeţele Bistriţa, Cluj, Covasna, Teleorman, Prahova şi Mureş.