Ceaiurile secuieşti, o poveste de succes

Data publicării:
PLANTE MEDICINALE


Emese Csiki s-a mutat cu tot cu familia în urmă cu 9 ani în localitatea Avrămeşti din judeţul Harghita, după ce a renunţat la un loc de muncă de succes şi a pornit o afacere cu plante pentru ceai şi condimente. În curtea unui fost conac, vechi de 300 de ani, a pus pe picioare o plantaţie de aproape 60 de tipuri de plante şi condimente iar din ele, femeia prepară mixuri delicioase de condimente şi ceaiuri.

 "Partenerul meu din Olanda a venit cu nişte idei care nu erau aici, deci erau idei noi. El a inventat acest lucru că ar fi bine să avem nişte produse care nu sunt pe piaţă", povesteşte  Emese Csiki.

Emese este ajutată de băieţii ei de 20 şi repectiv 21 de ani. Împreună produc 36 de tipuri de ceai ceaiuri şi 11 tipuri de condimente.

"Am făcut designul pentru ambalajele de ceai şi am încercat să fac site-ul. Iar acum fac maşinăriile pentru grădină şi pentru a usca ierburile", spune Attila Csiki, fiul lui Emese.

"Eu sunt cel care împachetează ceaiurile pe care le duc apoi în magazine", spune Istvan Csiki, fiul lui Emese.

Investiţia iniţială a fost de câteva mii de euro iar profitul a început să apară încet, încet. Cultura are atestare bio iar ceaiurile şi condimentele ajung în supermarketuri şi magazine naturiste din România, dar şi în marile hypermarketuri din Ungaria.

"Din faptul că ştiu şi apreciază că sunt ceaiuri manufacturiere şi organice le comandă din Anglia, sau din SUA, Canda sau Japonia", spune Emese Csiki.

"Chiar cred în puterea plantelor şi cred că aduc beneficii extraordinare şi cel mai important lucru fără efecte adverse", spune o clinetă.

"Mă simt foarte bine când le beau mai ales că sufăr de astm", spune altă clientă.

Plantele medicinale şi aromatice, cultivate în sistem ecologic, sunt pe locul 9 in topul culturilor bio din Romania si au devenit deja o afacere de succes şi la noi. În România se cultivă aproximativ 60 de specii de plante medicinale, în ţară sunt aproape 30 de fermieri acreditaţi pentru culturi bio. Piaţa este estimată la 800-900 de milioane de euro anual, mare parte fiind acaparată de firmele de produse naturiste şi farmaceutice care folosesc plante medicinale.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri