Sari la conținut

Drumurile din 5 judeţe vor fi deszăpezite cu sare de la Salina Praid

În această perioadă e forfotă mare în salina de la Praid. Se apropie iarna, iar depozitele Companiei Naţionale de Drumuri trebuie să fie pline pentru deszăpezire. Astfel că zilnic, din salina de la Praid ies în jur de 40 de camioane pline ochi cu sare.

"După ce a fost dinamitată din pereţii salinei, sarea este încărcată şi scoasă apoi la suprafaţă. Odată ajunsă la suprafaţă, sarea trece printr-un proces de selecţie şi de cernere. Iar apoi este încărcată şi dusă mai departe în depozitele Companiei Naţionale de Drumuri", relatează Mirela Palcu - reporter Digi24 Braşov.

Durează aşadar câteva ore bune de când sarea iese din subteran şi până când ajunge în camioanele care urmează să o distribuie apoi în toată regiunea.

"Sare pentru drum încarc şi la Dumbrăveni duc, 23 de tone duc", spune un şofer.

"Într-o zi avem cam, cantitativ putem să extragem aproximativ 800 de tone de sare brută pe care ulterior le măcinăm, le tratăm cu antiaglomerant", spune Moldovan Istvan - şeful sectorului de extracţie, Salina Praid.

Sarea din salina de la Praid urmează să ajungă pe drumurile din Harghita, Covasna, Mureş, Braşov şi Sibiu. Iar anul acesta Compania Naţională de Drumuri din România a cerut o cantitate mai mare. La nivel naţional, cererea pentru sare este mai mare cu 50.000 de tone.

"Anul acesta 57.000 de tone, din care acuma, comandă fermă avem acum 20.000 de tone, cantitate care a crescut faţă de anul trecut. în loc de 250.000 de tone, anul acesta au licitat cei de la CNADNR 300.000 de tone", spune Seprodi Zoltan - directorul salinei Praid.

La Salina de la Praid lucrează 150 de oameni. 93% din sarea de aici este folosită pentru deszăpezire. Restul ajunge în domeniul zootehnic, şi foarte puţin în domeniul alimentar.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Mihai Stan 

Pe aceeași temă