Sari la conținut

Ghidul persoanelor cu dizabilităţi

Ciprian are 34 de ani şi de 11 se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile, după ce a căzut în gol de la şapte metri şi s-a lovit la coloana vertebrală. Chiar dacă a fost conştient că viaţa i s-a schimbat radical, şi-a impus să nu renunţe la lucrurile care îi plăceau şi pe care le făcea înainte. Şi-a notat toate experienţele şi modalitatea prin care a reuşit să depăşească greutăţile, iar acum le-a publicat într-un ghid pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Direcţii clare spre o mai bună îngrijire corporală, spre recuperare kinetoterapeutică, spre efectuarea unui transfer foarte bun astfel încât să nu ne accidentăm. Acest material ajută persoanele dependente de fotoliul rulant să devină independente astfel încât să conducă maşină, să practice sport", spune Ciprian Anton.

Momentan a scos 100 de exemplare. Ghidul urmează să fie distribuit spitalelor, asociaţiilor care se ocupă de persoane care folosesc scaune rulante. O astfel de poveste are si Gabor Foro. Chiar dacă a rămas invalid în urmă cu 24 de ani a recunoscut că a avut ce învăţa din această carte.

„Recomand la toate persoanele cu dizabilităţi să citească şi să înveţe din el. Sunt nişte lucruri deosebit de bune, cu fotografii, cu tot, cu deplasările, cu recuperările. Excelent!", spune Gabor Forro.

Ghidul a fost scris în colaborare cu Mariana State, medic psihoterapeut. 

"Nu este un tratat de medicină, s-au scris cărţi ştiinţifice pe tema asta, pe noi ne-a interesat să aducem informaţia la acel nivel de asimilare pentru toate categoriile de persoane", a declarat Mariana State - psihoterapeut. 

Preţul ghidului este de 18 lei.

Reporteri: Ruxandra Morar, Adrian Herţa, Mădălina Zamfir
Operatori: Dan Dascălu, Cătălin Vârban

Pe aceeași temă