Oierii ar putea circula pe drumurile naţionale

Data publicării:
OII DE KKT

În ultimii ani, coborârea oilor de la munte a devenit tot mai anevoioasă. Drumurile le sunt întrerupte de şosele pe care nu pot circula, iar înţelegerea oamenilor şi zonele cu liberă trecere, tot mai puţine. Ciobanii spun că o lege care să le facă mai uşor accesul dintr-o zonă în alta ar fi o adevărată binecuvântare.

"Nu poţi să ieşi cu animalul la autostradă. Unul mână mai iute, ştie viteza lui, animalul nu e ca o maşină, să îi pui frână, se sperie", spune Nicolae Mărtoiu - cioban.

Cristian Suciu din Rotbav a parcurs anul trecut mai bine de 1.300 de km, de-a lungul arcului carpatic, până în Polonia. A avut cu el 300 de oi, dar asta nu l-a împiedicat să ajungă la destinaţie, chiar şi de-a lungul drumurilor intens circulate şi asta pentru că infrastructura din alte ţări îi ajută pe oieri.

"Dacă era de exemplu autostradă sau era un drum mai circulat, de regulă, lângă ea exista un drum care făcea legătura dintr-un sat în altul", spune Cristian Suciu.

Omul a fost încântat să vadă turiştii dornici să se pozeze cu turma de mioare şi crede că accesul oilor la drumurile circulate ar putea ajuta mult şi turismul românesc.

"Eu mă gândesc că pentru turişti se poate face ca o stână turistică, cum e la ei, unde se încheagă numai pentru aşa ceva, ca să se poată vedea cum se încheagă şi tot, cum se prelucrează laptele", spune Cristian Suciu.

Altă părere au însă şoferii care nu văd cu ochi buni prezenţa turmelor pe drumurile naţionale.

"Nu, nu merge! Vă daţi seama, uitaţi câte maşini trec. Vă daţi seama ce se întâmplă? Şi aşa drumul este foarte greu", spune un şofer revoltat.

Reprezentantii transportatorilor spun că legea ar fi aplicabilă dacă ar exista marcaje pe unde turmele de oi sa treacă atunci când sunt peste şosele naţionale.

"Se impune să existe nişte delimitări, marcate corespunzător, pentru ca şoferii să poată să reducă viteza şi să se pregătească pentru ca atunci când întâlnesc o turmă de oi, care traversează destul de lent, se împrăştie, e bine să existe astfel de zone delimitate şi informare, prin indicatoare rutiere. Eu unul susţin şi oricine trebuie să susţină transhumanţa şi e importantă pentru componenta produselor tradiţionale româneşti", precizează Augustin Hagiu, consultant în transporturi.

Odată intrată în vigoare o astfel de lege, nu ar mai exista restricţii de circulaţie a turmelor pe drumurile publice. Excepţie fac, însă, autostrăzile şi drumurile expres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri