Cercetătorii clujeni, lideri formatori

Data publicării:
310114 cercetatori clujeni

Specialiştii clujeni au câştigat un grant european în valoare de 680.000 de euro, în cadrul programului interguvernametal COST. Cercetările în domeniul bolilor vectoriale sunt cu atât mai importante cu cât, în ultimii ani, a crescut foarte mult incidenţa acestor afecţiuni din cauza schimbărilor climatice, dar şi a faptului că oamenii călătoresc tot mai mult în zonele calde.

"Încercăm prin proiectul nostru să uniformizăm trendul şi tendinţele actuale în studiul acestor boli. Avem în proiect, chiar am început să lucrăm la un atlas de identificare a căpuşelor din Europa care, surprinzător, nu există încă la ora actuală", a declarat conf. dr. Andrei Mihalca, cel care, în următorii 4 ani, va coordona un consorţiu format din peste 100 de cercetători de la cele mai prestigioase universităţi din Europa.

Între echipele care vor fi coordonate se află şi un grup de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, care se ocupă cu studiul căpuşelor.

"Anumite specii de căpuşe transmit bolile diferite şi aşa cu schimbarea arealului şi anumite boli care nu se credeau a fi în România transmise de căpuşe, acum pot să intre în ţară, să zicem aşa. Încercăm să identificăm nişte specii de căpuşă aduse de studentul nostru din Grecia, care este în anul VI şi vrea să prezinte o teză de licenţă pe acest subiect", a precizat Gianluca D'Amico, doctorant.

Specialiştii clujeni au explicat că există un tot mai mare interes din partea autorităţilor europene pentru studiul bolilor vectoriale, în condiţiile în care, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea Bolilor, în ultimii 30 de ani, incidenţa acestora a crescut cu 400%.

"Dirofilarioza subcutanată. Sunt cazuri tot mai frecvente în care chirurgii din diverse zone din România ne sună şi ne spun că au găsit un vierme de 20 de centimetri la un pacient de nu ştiu unde. Sunt cazuri interesante, în care bolile practice cresc în frecvenţă", a precizat conf. dr. Andrei Mihalca, director proiect.

"E clar. Şi în Europa, v-am spus acum 3 ani dacă vă aduceţi aminte, era febra de Chikungunya, acel ţânţar tigrat care era dificil de pus în evidenţă în România. Datorită călătoriilor cu avionul, la două zile de la depistarea cazurilor în Italia, ne-am trezit cu un caz în Sibiu", a declarat Mihai Moisescu, director adjunct DSP Cluj.

Programul European de Cooperare Europeană în Domeniul Ştiinței şi Tehnologiei a fost implementat în 1971, iar de atunci, în cadrul lui, au fost derulate aproximativ 1.100 de proiecte. Proiectul COST derulat de cercetătorii de la USAMV Cluj este al doilea din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu are Diana Șoșoacă, de fapt. Eurodeputata o va duce bine la pensie
Digi FM
Cătălin Bordea, primele declarații despre tânăra cu care a fost surprins la un an de la divorțul de Livia: „E...
Pro FM
Adele nu are de gând să lanseze piese noi în perioada următoare: „Vreau să iau o pauză!”
Film Now
Jennifer Lopez și fiica cea mare a lui Ben Affleck, din ce în ce mai apropiate. Violet își arată susținerea...
Adevarul
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja...
Newsweek
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Digi FM
Dan Alexa, declarații despre incidentul cu Anamaria Prodan, care l-a lovit în urmă cu patru ani: „Mă felicit...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Nicole Kidman, despre reacția fiicei ei când a văzut o scenă din „Eyes Wide Shut”, thrillerul erotic în care...
UTV
Catalin Bordea, primele declaratii dupa ce a fost surprins alaturi de noua iubita: “Stie prin ce am trecut…...