Coșarul aduce noroc

Data publicării:
cosar

Mircea Bălşoianu este unul dintre cei mai cunoscuţi coşari din ţară. Practică această meserie de aproape 10 ani. Lucra în cadrul companiei de distribuţie a gazelor naturale, când şi-a dat seama că în România nu există suficienţi coşari bine instruiţi.

"Sunt mulţi coşari tradiţionali într-adevăr, dar nu pot să facă faţă şi nu o fac documentat. De foarte multe ori, coşarii autorizaţi intervin după astfel de coşari tradiţionali", explică acesta.

Mircea Bălşoianu se consideră un coşar modern: s-a şcolit în străinătate şi şi-a cumpărat cele mai noi aparate de lucru. Cel mai mult se mândreşte cu o cameră video de 4.500 de euro. "O cameră de video-inspecţie, cu cablu de 30 de metri lungime care se poate pune în două moduri: se lasă de sus în jos şi vezi absolut totul pe monitor, inclusiv poţi să înregistrezi", explică hornarul.

Şi pentru că are echipamente de ultimă generaţie, serviciile lui sunt cerute nu doar de cei care locuiesc la case, ci şi de patronii de firmă. Ca orice hornar adevărat însă, Mircea Bălşoianu poate să îşi dea seama dacă ceva nu este în regulă, doar după fumul care iese pe horn.

Odată ce clientul e servit, hornarul nu uită să îi dea acestuia un suvenir care să îi poarte noroc: un coşar mic sau o monedă cu trifoi cu patru foi.

"Majoritatea clienţilor revin pentru comenzi. Primul contact pe lângă cel vizual: îmi arată acea monedă sau acel coşărel şi îmi spune: da, chiar mi-a adus noroc. Suntem aducători noroc, atâta timp cât prin ceea ce facem prevenim incendiile. Că practic munca de prevenţie noi o facem prin munca pe care o desfăşurăm", spune hornarul.

Pompierii spun însă că, din păcate, tot mai multe incendii sunt cauzate de coşurile de fum necurăţate sau de instalaţiile de încălzire improvizate.

"Din păcate, neglijenţa oamenilor face ca această cauză de incendiu să fie preponderentă la sobele cu acumulare de căldură, la sobele fără acumulare de căldură, sobe metalice în principal", precizează colonelul Marian Dobre de la ISU Cluj.

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, operaţiunea de curăţare a coşurilor de fum trebuie făcută cel puţin o dată pe an. De asemenea, înainte de începerea sezonului rece, toate instalaţiile de încălzire cu gaz trebuie verificate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri