Sari la conținut

DSP Alba cere evaluarea sănătăţii populaţiei

DSP Alba solicită companiei austriace să realizeze un nou studiu de evaluare a sănătății poluației din Sebeş sau să îl actualizeze pe cel vechi, în conformitate cu noile prevederi legislative, înainte de a putea deschide instalaţia de producere a formaldehidei, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Mai mult, societăţii i se cere să respecte noua legislație, conform căreia formaldehida este cancerigenă, dar şi să implementeze un program de urmărire a stării de sanătate a populației.

”Noi am solicitat reactualizarea studiului de impact pe sănătate asupra populaţiei din Sebeş pentru că au trecut au trecut opt ani de zile d ela proiect, pentru că s a schimbat legislaţia de sănătate publică şi pentru că în avizul iniţial DSP Alba a solicitat acest lucru”, explică Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

Reacția autorităților vine la o lună de la declanșarea protestelor împotriva poluării în Sebeş. Oamenii sunt nemulțumiți și cer relocarea fabricii la cel puțin 50 de kilometri de localitate.

„Este foarte periculoasă dar se ascunde adevărul pentru că sunt interese mari la mijloc”, spune un bărbat.
”Ar trebui făcută undeva mai departe, să nu ne polueze pe noi. Într-adevăr sunt locuri de munca dar să nu ne polueze”, consideră un alt locuitor din Sebeș.

”Ne bucurăm că în sfârşit instituţiile statului au hotărât să ia măsuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei de către această companie”, spune preşedintelel Asociaţiei „Prima Natura”, Anișoara Ștefan.

Reprezentanţii companiei austriece spun că se vor conforma solicitărilor.

”Direcţia de Sănătate Publică a solicitat Kronospan refacerea studiului de sănătate care s-a făcut în 2007, în cadrul aceleiaşi proceduri de reglementare. Nouă ni se pare o idee extraordinar de bună, suntem absolut deschişi, nu avem nimic de ascuns şi vom realiza studiul absolut fără nicio problemă”, explică Oana Bodea, purtătorul de cuvânt al companiei Kronospan.

Pentru deschiderea noii fabrici de formaldehidă, compania a obţinut deja avizul de mediu şi acordul de mediu şi mai are nevoie doar de Autorizaţia Integrată de mediu pentu care a şi depus documentaţia necesară, la începtul acestui an.