Epidemie de varicelă la Cluj-Napoca. Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani

Data publicării:
EPIDEMIE VARICELA-1

Antonio are 8 ani și este unul dintre copiii care au ajuns la medic din cauza varicelei. Timp de două săptămâni, el nu a avut voie să meargă la şcoală.

"În 24 seara, a avut simptomele unei gripe, febră, moleșeală și pe urmă, în 25 dimineața, au apărut pe piele bubițele și am realizat că este vorba de varicelă. Acum, după el, a luat soțul în vârstă de 47 de ani, de trei zile are", a spus Adriana Tripon, mama copilului.

Şi preşcolarii sunt afectaţi, iar în unele grădiniţe, chiar şi educatoarele s-au îmbolnăvit.

"În grădinițe s-au înregistrat 27 de cazuri iar la grupa noastră au fost 10. La început, boala a debutat cu stări febrile, am avut 2-3 zile febră tot 39 de grade și dureri musculare, după care au început să apară valuri de bubițe", a afirmat Maria Voica, educatoare.

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală foarte contagioasă și este frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 2-10 ani. Primele semne ale bolii sunt febra peste 38 de grade, starea de oboseală și durerile musculare.

"În ultima săptămână, am avut în fiecare zi câte 2-3 cazuri. În general, afectează grupa de vârstă preșcolară și școlară, dar am avut și adulți la 30-40 de ani", a declarat Ioan Mureșan, medic de familie.

"În luna decembrie, am înregistrat 10 cazuri de varicelă. Acum, deja până în 12, avem 8 cazuri de varicelă înregistrate. În momentul în care avem un bolnav, acesta poate să transmită tuturor din jur celor care nu sunt protejați prin vaccin și aceștia, aproximativ peste două săptămâni, vor face boala", a explicat Emiliana Costiug, medic de familie.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică din Cluj susține că numărul îmbolnăvirilor a început să crească încă din luna octombrie.

"Ultimele două luni raportate arată o creștere de la 125 de cazuri în luna octombrie la 185 de cazuri în luna noiembrie, iar luna decembrie este în curs de calculare a datelor care se raportează", a precizat Mihai Moisescu, director ajunct al Direcției de Sănătate Publică Cluj.

În momentul de față, vaccinul împotriva varicelei nu este inclus în Programul Național de Imunizare gratuită. Aceste vaccinuri se pot face în prezent doar contra cost.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri