Pisica cu nouă vieţi. Un motan a fost salvat, în urma unei transfuzii cu sânge de câine

Data publicării:
PISICA

Alun a devenit deja vedetă la spitalul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. El este norocosul motan care, datorită eforturilor a opt medici clujeni, se află astăzi în viaţă. Ultimele trei săptămâni nu au fost însă deloc uşoare nici pentru el, nici pentru stăpânii lui.

"O vecină de-a mea, de la bloc, ne-a povestit că, la un moment dat, erau vreo zece câini care îl tot alergau. El a ieşi să îşi caute o parteneră. Am venit cu el la clinică, cu trei picioare din patru le avea în groapă. Pur şi simplu era ca o cârpă, nu se mai mişca, era tot vânăt. Iar pe drum până aici, am cam plans tot drumul", a povestit  stăpânul motanului.

La spital, motanul a avut parte de un tratament ca la unitatea de primiri urgenţe pentru oameni.

"Când pacientul a ajuns la noi în serviciu, şansele de supravieţuire erau foarte, foarte mici. Prognosticul era rezervat spre negativ. A fost o adevărată desfăşurare de forţe, pacientul a beneficiat de consult din partea mai multor clinici de specialitate, clinica de medicină internă, clinica de imagistică, radiologie, disciplina de fiziopatologie, anesteziologie", a explicat medicul veterinar Răzvan Codea.

După o operaţie ce a durat aproape două ore, medicii au reuşit să-l stabilizeze. Ceea ce i-a salvat însă viaţa a fost transfuzia cu sânge de câine.

"Am optat pentru această variantă, având în vedere că motanul avea nevoie de o cantitate mai mare de sânge, ce nu o putea recolta de la nicio pisică. Nu am mai făcut, ne-am pregătit pentru această procedură, dar nu am mai avut pacientul potrivit şi nici situaţia de urgenţă", a declarat Orsolya Sarpataki, un alt medic veterinar din echipa care a tratat pisica.

După patru zile de la operaţie, Alun a revenit la spital cu o hepatită acută. Întrucât tratamentul clasic nu a dat rezultate, medicii veterinari au venit cu o soluţie ingenioasă: au adăugat la terapia uzuală extractul de oregano. Tratamentul cu acestă substanţă este studiat de o doctorandă, dar deocamdată proiectul se află în fază experimentală.

"La Alunel, rezultatele au fost destul de relevante din punct de vedere al enzimelor hepatice, care în mod normal scad în decurs de o săptămână. La Alunel au scăzut în cinci zile în limite normale", a spus tânăra.

Deşi în lume există deja studii care arată efectele benefice ale extractului de oregano în afecţiuni precum diabetul, substanţa nu a mai fost testată în cazuri de hepatită. Dacă rezultatele vor fi bune, studiul derulat pe medicii veterinari clujeni ar putea revoluţiona tratamentul acestor boli atât în cazul animalelor, cât şi al oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri