Scriitorul António Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură: "Mă simt vinovat dacă nu scriu"

Data publicării:
antunes

Scriitorul portughez António Lobo Antunes, multiplu nominalizat la Premiul Nobel, s-a întâlnit la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte, cu fanii romanelor sale, dar şi cu studenţii Facultăţii de Litere din cadrul UBB.

"Comitetul Nobel, din câte ştiu, l-a nominalizat pe lista scurtă. Singurul european din ceilalţi autori şi probabil pe data de 10, vor anunţa câştigătorul", a afirmat prof. dr. Corin Braga, decanul Facultăţii de Litere.

Romancierul născut la Lisabona a dezvăluit greutăţile prin care trece un scriitor, dar şi dificultăţile cu care se confruntă şi în prezent, la începutul fiecărui roman.

"Atunci când lucrez cu materiale care nu sunt puse în cuvinte, cum se întâmplă în cazul emoţiilor şi trăirilor, am această problemă de a transforma în cuvinte ceea ce, prin definiţie, e anterior cuvintelor şi nu poate fi transmis", a spus António Lobo Antunes.

Scriitorul a mărturisit că niciodată nu ştie ce titlu va avea următoarea sa operă, dar şi faptul că nu consideră niciodată că o carte este cu adevărat terminată. "În mod normal, când scriu nu pun un titlu, cel mai adesea, titlul apare abia când cartea e gata. Alteori îmi vine la jumătatea cărţii, depinde. Realmente nu ştiu ce titlu îi voi pune."

Romancierul portughez a fost distins în această săptămână cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri