Sari la conținut

Studenţii, nemulţumiţi de noua Lege a Educaţiei

Marşul a început la ora 18:00 în faţa căminelor studenţeşti din campusul studenţesc Observator, de unde 200 de protestatari au coborât în centrul oraşului. "Marşul lui Costoiu", cum l-au denumit aceştia, a fost unul mut. Pe străzi au răsunat doar cântece ruseşti şi româneşti, din perioada comunistă.

"Cântecele erau specifice comunismului, pentru că numai în comunism nu era solicitată opinia studenţilor în cazul modificărilor legii educaţiei. Scotch-ul pe gură era pentru faptul că Ministerul Educaţiei ne-a închis gura", a explicat unul dintre protestatari.

Marşul s-a încheiat în Piaţa Unirii, unde tinerii au scandat lozinci împotriva guvernului. Tot aici, studenţii au simulat o festivitate de acordare a diplomei de doctor ministrului Mihnea Costoiu.

Studenţii au cerut demisia miniştrilor Mihnea Costoiu şi Remus Pricopie, dar şi revocarea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014. Printre nemulţumirile protestatarilor se numără reintroducerea doctoratului cu "frecvenţă redusă", eliminarea incompatibilităţii dintre funcţia de rector şi parlamentar, dar şi posibilitatea rectorilor de a candida pentru aceeaşi funcţie de câte ori doresc.

"Sunt din Timişoara, de la Universitatea de Vest şi sunt aici pentru că nu este normal ce se întâmplă în sistemul educational românesc. Nu e normal să nu fim consultaţi şi Legea educaţiei, măcelărită", a declarat un student.

"Îi cerem domnului Victor Ciorbea, Avocat al Poporului, să îşi facă datoria şi să lase Curtea Constituţională să decidă dacă această ordonanţă este sau nu constituţională", a precizat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

Dacă solicitările nu le vor fi rezolvate, reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti susţin că vor organiza noi proteste în toamnă, în toate centrele universitare din ţară.